Fókuszban a szegénység elleni küzdelem és a nemek közötti esélyegyenlőség

Az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok (AKCS-országok) és az EP-képviselők találkozóján további két fontos témakörben szólalt fel dr. Gurmai Zita Brüsszelben. A mezőgazdasági tendenciákban és a fiatalokat érintő kérdésekben fogalmazott meg fontos javaslatokat.

A szocialista képviselő beszédét lesújtó számadattal nyitotta, amely szerint 870 millió ember éhezik világszerte.
 
Négy kérdést fogalmazott meg, amelyekre minél előbb választ kell adni az emberek és a környezet érdekében. Elsőként – a fenntarthatóság jegyében – a természetbarát mezőgazdasági eszközök és termékek minél szélesebb körben való használatát szorgalmazta. Másodsorban felhívta a figyelmet a bio üzemanyagok körül tapasztalható spekulációk miatti áringadozásokra, amelyek már így is jelentős élelmiszerválsághoz vezettek. A kistermelők és a kisebb mezőgazdaságból élő közösségek érdekei sem maradhattak el, hiszen a képviselő asszony a külföldi befektetők mértéktelen földvásárlásaira is figyelmeztetett. Természetesen a kiemelt témák közé került a nők helyzete a mezőgazdaságban is. Gurmai Zita hangsúlyozta, hogy a nők oroszlánrészt vállalnak a mezőgazdasági munkákban, mégsem részesülnek arányosan az ezért járó juttatásokból.
 
„Az egyik ENSZ beszámoló szerint, a nők aránya egyes országokban akár a 70 százalékot is eléri a mezőgazdaságban dolgozóknál, ám nincs saját földterületük. Vajon milyen hitelezési programmal tudnánk segíteni, hogy megforduljon ez a folyamat?" – tette fel a kérdést Gurmai Zita.
 
Dacian Ciolos az Európai Bizottság részéről teljes mértékben egyetértett a képviselő asszony felvetéseivel, s hangsúlyozta, hogy a jövőben a nők érdekeit, jogait kiemelten kell kezelni ebben a dimenzióban is.
 
A szocialista képviselő végezetül a közös agrárpolitikával kapcsolatban elmondta, hogy a lisszaboni szerződés értelmében – a szegénység csökkentése érdekében – az EU-nak lépnie kell.
 
A fiatalokat érintő témakörben Gurmai Zita elmondta, hogy a millenniumi fejlesztési célok között szereplő alapfokú oktatás megerősítése és kiterjesztése sajnálatos módon nem valósult meg. Az UNESCO felmérése szerint, a szubszaharai országokban drámai visszaesés tapasztalható.
 
„Erős, megbízható forrásokra van szükségünk, hogy az alapfokú oktatást felkaroljuk. Ez befektetés a jövőbe!" – emelte ki az EP-képviselő.
 
A nők és férfiak közötti esélyegyenlőség az oktatásban sem valósul meg. Az iskolalátogatási statisztikák alapján egyértelmű, hogy a lányok még mindig le vannak maradva.
 
Gurmai Zita elmondta, hogy az Európai Unió továbbra is elkötelezett, hogy javítson a gyermekek és fiatalok helyzetén. Hozzátette: a fejlődő országoknak pedig nemzeti politikájukon keresztül kell segíteni a fiatalokat.
 
Cina Lawson, togói miniszter asszony a magyar EP-képviselő észrevételeivel kapcsolatban elmondta, hogy Togóban hamarosan programot indít a kormányzat a fiatalok oktatása és szakképzése érdekében. Hozzátette, hogy nem csak az iskolázott rétegeket kívánják segíteni, hanem az alulképzettebbeket is, ezzel biztosítva az esélyegyenlőséget.