Föld napja
2013. május 09. 09:34

Föld Napja 2013

Az első Föld Napján Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

Azóta szigorú környezetvédelmi törvények születtek az USA-ban és szerte a világon a levegő, a vizek, a talaj, a bioszféra védelméért.

1987-ben a Környezet és Fejlődés Világbizottsága (ENSZ Brundtland Bizottság) olyan, fenntartható fejlődést javasolt, mely úgy elégíti ki a jelen generáció igényeit, hogy nem rontja a jövő generációk lehetőségeit saját igényinek kielégítésére.

Mégis, a bioszféra pusztulása, az őserdők irtása, az üvegházhatás növekedése, az óceánok, édesvizeink-, a levegő- és a talaj szennyezése, az illegális hulladéklerakás, a túlnépesedés megállíthatatlannak tűnően folytatódik napjainkban is.

Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-kormány megszűntette a Környezetvédelmi Minisztériumot, a környezet- és természetvédelem, valamint a vízügy kormányzati irányítását a vidékfejlesztésnek rendelte alá, szervezetét szétverte, költségvetési forrásait megkurtította, szakembereit szélnek eresztette.
 
Az OECD és az EU ajánlásaival ellentétben szóba se került a zöld adózás bevezetése gazdálkodási gondjaik enyhítésére.

Legmegdöbbentőbb volt azonban rezsicsökkentési akciója, mely az energiahatékonyság növelése helyett az energiafogyasztás növelésére ösztönöz. A hulladékszolgáltatási díj csökkentése pedig megkérdőjelezi a ’szennyező fizet’ elvet.

A Föld Napja a világ környezetvédőinek lelkiismeretét tartja ébren, de szükség lenne arra, hogy a döntéshozók lelkiismerete is felébredjen.

Mi úgy gondoljuk, hogy az egyre szűkösebben rendelkezésre álló természeti erőforrások: az energia- és az anyagfelhasználás megadóztatásával lehet a költségvetési hányt csökkenteni.
Így egyszerre lehetne a gazdaság versenyképességét növelni és a fenntarthatóság követelményeinek eleget tenni.                                                                                       

Bódás Sándor,
az MSZP Környezetvédelmi Tagozatának elnöke