mszp.hu | Belföld | földmutyi közlemény
2014. január 22. 18:15

Földmutyi: a helyzet a Hortobágyon is fokozódik

Berettyóújfalu és Furta után most már Derecskén is áll a bál a földmutyi miatt. A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területeire kiírt pályázatokon is strómanok vitték el a földeket a helyben termelő gazdálkodók helyett.


Az egyik nyertes pályázó hivatalosan Derecskén, a Csokonai utca 24. szám alatt lakik. A címen található házat elnézve nem kérdés, hogy ugyanúgy fiktív lakcímbejelenésről van szó, mint a közeli Furtán, a Sáros utca 5. esetében. A napokban napvilágot látott információk szerint egy vesztes pályázó már büntetőfeljelentést tett a Hajdú-Bihar megyei ügyészségen.

Az MSZP is bejelentést tesz a hatóságoknál, mert Hortobágyon is folytatódik az országos gyakorlat: a földeket jól behatárolható családi érdekkörök szerzik meg a tisztességes gazdálkodók elől. Varju László képviselőtársammal ma a HNP-nél jártunk, hogy betekintsünk a pályázati anyagokba. A HNP technikai okokra hivatkozva a pályázatokat nem, csupán a pályázatok bírálatát összegző jegyzőkönyveket bocsátotta rendelkezésünkre. Ám ezekből is világosan kiderül, hogy súlyos hibák történtek az elbírálás során. Egyes helyi gazdák például azért véreztek el, mert az általuk használt területekről szóló nyilatkozatuk a most értelemszerűen újra megpályázott területeket is tartalmazta, ám ezeket a HNP duplán vette figyelembe, és kizárta őket, annak ellenére, hogy a legmagasabb pontszámot kapták.

Ennél is elképesztőbb az a gyakorlat, hogy egy adott állatlétszám beírásával akár tucatnyi területre is lehetett pályázni. A hoppon maradt hortobágyi gazdák el vannak keseredve a HNP által kiírt és lebonyolított pályázat végeredménye miatt. Többen arról számoltak be, hogy a helyi termelők helyett állattartással korábban nem foglalkozó, a környéken ismeretlen strómanok vitték el a földeket. Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy érvénytelenítsék a HNP által kiírt, kiértékelt és elbírált pályázatokat! Az MSZP kormányra kerülése véget fog vetni a Fidesz folytatólagos földrablásának. Az áprilisi kormányváltás után az MSZP igazságot fog szolgáltatni a Fidesz által becsapott és kisemmizett gazdáknak. Gőgös Zoltán, a Mezőgazdasági bizottság alelnöke