mszp.hu | Belföld
2019. december 07. 20:00

Folytatja a harcot a bérnövekedést követő nyugdíjakért az MSZP és a Nyugdíjas Parlament

Folytatja a harcot a bérnövekedést követő nyugdíjakért az MSZP és a Nyugdíjas Parlament
Az MSZP első lépésben segített a Nyugdíjas Parlament elismertetésében, most pedig azon dolgozik, hogy a bizottságok elé kerüljön a gazdaságkövető nyugdíjkorrekció – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtök este az ATV Egyenes beszéd c. műsorának vendégeként.

„Országos lefedettségű a Nyugdíjas Parlament, amely négy éve jött létre, miután a fideszesek 2010-ben feloszlatták az Idősügyi Tanácsot. 2018-ban sikerült létrehozni egy olyan kerekasztalt, ahol a kormánypártokon kívül minden párt aláírta a nyugdíjas- és idős-politikai minimum programot!” – kezdte az eredmények ismertetését a szocialista képviselő.

Elmondta, a megoldandó problémák közül most két ügyön dolgoznak, és az egyikben már értek is el eredményeket a jelenlegi kormánnyal szemben. „Az első az, hogy legyen intézményesített tárgyalás a kormány is az idős-szervezetek között, mert mindaddig, amíg nincs intézményesített forma, elbeszélnek egymás mellett a felek” – mondta és hangsúlyozta, hogy három évig tudomást sem vett a kormány a Nyugdíjas Parlamentről.

„A második követelésünk a svájci indexálás visszaállítása” – mondta Korózs Lajos, majd ismertette, milyen parlamenti platformokon tud az ellenzék küzdeni ezért. „Két olyan kardinális parlamenti bizottság is van, amely a nyugdíjas- és idős-politikával foglalkozik: az egyik a költségvetési bizottság, melynek elnöke Varju László képviselő úr, a másik pedig a népjóléti bizottság” – utóbbinak saját személyében szintén köztársaságpárti elnöke van. „Mi folytattunk konzultációt, és következetesen azt képviseljük, hogy a svájci indexálás visszaállításánál a mindenkori nettó bérnövekedést valamint a tervezett infláció mértékét vegye figyelembe a kormány. Sokáig a puszta inflációkövető nyugdíjelemelési technika ugyanis nem tartható.”

 A KSH adatai szerint 2010 óta megduplázódott a szegénységben élő nyugdíjasok száma, emlékeztetett a szocialista politikus. „A nyugdíjasok fele hónapról hónapra él, és, ha bármilyen váratlan kiadás éri, még ennivalóra sincs pénze!” Rámutatott, a nyugdíjasok szegénységének növekedéséről nagyrészt az infláció szerkezete tehet. „A mindennapi megélhetés költségei borzasztóan nőnek, és ezt nem lehet lerendezni azzal, hogy pusztán az infláció mértékével emelik a nyugdíjat, és nem lehet lerendezni 9000 forintos utalvánnyal! Hiába van 3% alatt az infláció, az élelmiszerek inflációs rátája meghaladja a 7%-ot, és ebben vannak olyan termékcsoportok, amelyek 30, 40, akár 70%-kal drágultak!”

Megemlítette, hogy a lakhatási költségek emelkedése érinti a nyugdíjasok egy jelentős hányadát is. „Nagyrészt a kormány felelőtlen döntései következtében történt ez, ugyanis a piaci lakásárakat némileg az önkormányzati bérlakás árak is követik.” Ez is indokolja a módosítási javaslatok benyújtását az érintett bizottságok felé, mondta Korózs Lajos, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó párttagok