Folytatni kell a küzdelmet a nők elleni erőszak ellen!

Március 5-én ült össze Brüsszelben a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság, hogy egy interparlamentáris találkozó keretében keressenek megoldást a nők elleni erőszak visszaszorítására.

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták nőszervezetének elnöke, felszólalásában felhívta a figyelmet az aggasztó adatokra, valamint szigorúbb fellépést sürgetett a családon belüli erőszak elkövetői ellen.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által készített felmérés szerint minden harmadik nő legalább egyszer áldozatul esett fizikai vagy szexuális erőszaknak, valamint naponta hét nő hal meg Európában családon belüli erőszak következtében. Gurmai Zita felszólalásában elmondta, hogy „a Nemzetközi Nőnap közeledtével, időszerű, hogy még nagyobb figyelmet szenteljünk a nők elleni erőszaknak. Évek óta egy egységes álláspont kidolgozásáért küzdünk, hogy orvosolhassuk ezt a rendkívül súlyos problémát. Nem elegendő az erőszaktevők üldözése és megbüntetése, hanem oktatáson, figyelemfelhíváson, és a fiataloknak kialakított programokon keresztül, sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk a megelőzésre is. Sürgősen ki kell dolgoznunk egy átfogó, európai szintű stratégiát a nők elleni erőszak felszámolására” – figyelmeztetett a képviselő.

Mindehhez elengedhetetlen egy nemzetközi, tagállamokon átnyúló kooperáció kialakítása, hogy a tagországokban egységesen lehessen fellépni az erőszak elkövetői ellen. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által készített felmérés fontos mérföldkő, hiszen a probléma kezeléséhez a naprakész, pontos adatok elengedhetetlenek, de nagyon lényeges az együttműködés a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetével (EIGE) is.

„Épp azért fontos az elkövetkező évet Európa-szerte nők elleni erőszak problémakörének szentelni, mert csak így tudjuk újra napirendre tűzni ezt a komoly kérdést. Ezáltal biztosítva, hogy a Nemzetközi Nőnap megünneplésén kívül is valódi európai párbeszéd alakuljon ki a témában, jelezvén az unió elkötelezettségét az erőszak elleni küzdelem iránt. Azonban csak úgy érhetünk el jelentős sikert, ha a figyelemfelkeltésen kívül, az európai intézmények cselekvésre szánják el magukat” – mondta Gurma Zita.

A képviselő továbbá kifejtette, hogy a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéshez az Európai Uniónak pénzügyi keretet kell biztosítani. Hangsúlyozta. A DAPHNE által, valamint a nemek közötti egyenlőségért küzdő különböző civil szervezetek által működtetett programok finanszírozására félretett források nem eshetnek áldozatul a költségvetési szabályozásoknak és keretcsökkentéseknek.