2011. december 15. 17:10

Folytatni kell az EU energiahatékonysági programját

Az "Intelligens energia – Európa" (IEE) program folytatása mellett érvelt Herczog Edit az EP csütörtöki vitájában. A szocialista szakpolitius szerint az az energiahatékonyság javításának a módja, ha továbbra is önálló költségvetési sort kap a program a következő hétéves költségvetési programban.

Az Európai Unió kidolgozott egy ambiciózus jogszabály- és stratégiai döntéscsomagot annak érdekében, hogy az EU-t versenyképessé, fenntarthatóvá és befogadóvá tegye. Ennek a Versenyképesség és Innováció elnevezésű programnak egyik pillére az IEE, amely a jelenlegi költségvetési ciklusban összesen 730 millió euróval támogatja az intelligens energia-megoldások elterjedését, az energiahatékonyság növelését és a megújuló források alkalmazását. A program Herczog szerint azonban nemcsak az energiahatékonyság ügyét mozdítja előre, hanem a kisvállalkozások innovatív megoldásai számára is biztos hátteret biztosít.

A képviselő szerint számos, a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság terén elért újítás nem jöhetett volna létre az IEE program társfinanszírozása nélkül, ami hatalmas veszteség lett volna az EU energiapolitikája, az innovatív piacok fejlesztése és a munkahelyteremtés számára. "Ha ezeket a csapokat elzárjuk, az nemcsak a legdrágább módja annak, hogy a céljainkat elérjük, de meg is pecsételhetjük az uniós energiapolitika sorsát" - fogalmazott Herczog.