2011. február 18. 13:19

Folytatódhat a panelprogram

Az elmúlt időszakban Szabó Imre, Lamperth Mónika és Pál Tibor szocialista szakpolitikusok számos alkalommal sürgették a kormányt, hogy mielőbb találjon megoldást a panellakásokban élők otthonai felújításának támogatására.

A miniszterelnök részéről beígért, az emberek otthonainak "egyetlen fillér nélkül" történő felújítását támogató zöld bank, a kormányzati tehetetlenség eredményeként, legjobb esetben is csak 2012. január 1-től jöhet létre. Jelenleg az otthonfelújítások fedezetét jelentő szén-dioxid kvótaértékesítés területén sem jeleskedik a kormány. Ezért különösen fontos, hogy végre - a szocialista szakpolitikusok felszólalásának eredményeként - a kormány is belátta, hogy nem hagyhatja magára a panelban élők sokasságát. Az emberek várják, hogy az Új Széchényi Terv keretében mielőbb elérhetőek legyenek a panelfelújítási pályázatok. Ezeknek a támogatásoknak az eredményeként érdemben csökkenthetőek a fűtésre fordított kiadások, ezzel párhuzamosan csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás és a felújításokkal helyzetbe hozhatóak a hazai építőipari kisvállalkozások.

Az otthonfelújítások kapcsán azonban nem szabad megfeledkezni a hagyományos technológiával épült házakban lakókról sem. Figyelemmel a magyarországi lakásállományra különösen fontos, hogy folytatódjon a szocialista kormány idején elindult Nemzeti Energiatakarékossági Program. Ez a támogatás korábban családok ezrei számára tette lehetővé otthonaik korszerű felújítását, hozzájárulva ezzel a mindennapi kiadásaik csökkenéséhez, valamint egy energiatudatos szemlélet kialakulásához.

Szabó Imre,
a környezet- és klímavédelem eddigi utolsó minisztere