mszp.hu | Foglalkoztatás Szociális ügyek
2020. november 17. 14:48

Folytatódik a fideszes cirkusz a Népjóléti bizottságban - A Fidesz nemet mondott a családok és a nyugdíjasok fokozott támogatására

Úgy tűnik, hogy a fideszes képviselőknek nem számít a miniszterelnök bejelentése a korlátozásokról, ahogyan az sem, hogy tombol a járvány hazánkban, mivel mindezek ellenére is képesek megakadályozni, hogy a Népjóléti bizottság érdemi munkát végezzen, és politikai állásfoglalások elfogadására alacsonyítják le a bizottság ülését.

Ez utóbbihoz nem bizottsági ülés, hanem pártértekezlet kell, azt pedig nem a Kossuth téren illik tartani. A fideszes képviselők ezzel az álságos figyelemelterelő akcióval próbálnak meg elmenekülni a szembesítés elől, erre azonban nem lenne szükség, ha a jachtozás és az adriázás helyett a második hullámra való felkészülésre szánták volna az idejüket.

A kormánypárti képviselőket csak a politikai hangulatkeltés érdekelte, ezért még az érdemi javaslatokat is levették a napirendről. Ezzel a szégyenteljes lépéssel pedig ismét csak ártottak, mivel nemet mondtak az ingyenes tesztelés biztosítására, valamint a nyugdíjasok és a családok fokozott támogatására.

Az MSZP és a Párbeszéd véget vetett volna annak a felháborító fideszes gyakorlatnak, amely a tesztelések költségeit áthárítja az emberekre. A jelenlegi helyzetben ugyanis elfogadhatatlan, hogy a szűrés csak szűk körben érhető el térítésmentesen, ezért a javaslatunk minden magyar állampolgárnak biztosította volna az ingyenes tesztelést.

A Fidesz szerint azonban ez nem jár az embereknek, ugyanúgy, ahogy magasabb családtámogatás és nyugdíj sem. A kormánypártok ugyanis hallani sem akartak a családi pótlék, a GYES, a GYET és az anyasági támogatás azonnali megduplázásáról. Szintén nem érdekelte őket a svájci indexálás szerinti nyugdíjszámítás bevezetése, az ennek alapján megállapított visszamenőleges nyugdíjemelés és a leginkább rászoruló nyugdíjasoknak nyújtandó minimum harmincezer forintos rendkívüli juttatás sem.

A korlátozások elrendelése miatt a nyugdíjasok és a családok egyre nehezebb helyzetbe fognak kerülni, ezért még nagyobb szükség lesz arra, hogy segítséget kapjanak az államtól. A Fidesz a mai napon azonban azt üzente nekik, hogy erre ne is számítsanak. Ezért a döntésért pedig minden felelősség a kormányt terheli.

Az MSZP szerint a jelenlegi helyzetben rengeteg embernek került veszélybe a megélhetése, ezért azonnali és érdemi segítségnyújtásra van szükség.

MSZP