Népszava
2011. december 06. 12:38

Folytatódik a hadigazdálkodás

Az ideinél is nehezebb év elé néz a főváros: a 2011-es, bevallottan "válságköltségvetés" semmi ahhoz képest, ami jövőre várható. A lapunk birtokába került 2012-es büdzsé koncepciójának fő számait információnk szerint december 14-én tárgyalja a közgyűlés. Jövőre még kevesebb bevétellel számol a városvezetés, és soha ilyen közel nem volt a BKV csődje.

Továbbra is csak a legszükségesebb fejlesztésekre jut pénz, miközben nő a kamatteher is. A jövő év "vesztese" a kulturális és az oktatási terület lesz mintegy 1,5-1,5 milliárd forintos elvonással.

Bár a Fideszen belüli politikai csaták elcsendesedésével önállóságát várhatóan jövőre is megőrzi az egységes Budapest, a fővárosi önkormányzat pénzügyi értelemben 2012-ben is a fennmaradásért küzd majd. A hamarosan a szakbizottságok, majd várhatóan december 14-én a közgyűlés által is tárgyalandó, lapunk birtokába került 2012-es költségvetési koncepció alapján a főváros - Atkári János főpolgármesteri tanácsadó szavaival - folyamatos "hadigazdálkodásra" kénytelen berendezkedni. Az idei, hivatalosan is "válság" jelzővel illetett büdzsé megszorításainak fő indoka az előző vezetéstől örökölt helyzet volt, a jövő évi koncepció ennél is "sokkal feszítettebb" lesz, de már amiatt, hogy a "gazdasági válság a remélt enyhüléssel ellentétben tovább folytatódik".

A főváros csökkenő bevételekkel - az ideihez képest összességében 10 milliárd forinttal kevesebb adó- és járulék-bevételekkel - kénytelen számolni, ráadásul ezek beszedése is bizonytalan. Ennél nagyobb kockázatot már csak a BKV finanszírozásának megoldatlansága hordoz, ami minden korábbinál fenyegetőbb. Ráadásul az eddigi gyakorlat - a probléma szőnyeg alá söprésének, vagyis a fedezetlen kiadások működési hitelből való pótlásának - tarthatatlansága miatt soha nem volt ilyen közel a közlekedési cég csődje. Jövőre 45 milliárd forintnyi BKV-s adósság visszafizetése válik esedékessé, így ezzel együtt 41-45 milliárdos fedezetlen finanszírozási szükséglet látszik a fővárosi cég mintegy 135 milliárdos költségvetésében.

Még ennek felét is csak úgy tudná előteremteni a BKV, ha a csúcsidőszakokon kívül teljesen leállna a tömegközlekedés - veti fel a koncepció, az általa is irreálisnak nevezett ötletet. Ehelyett mintegy 30 milliárd forintnyi új forrás bevonását tartja szükségesnek a dokumentum, például központi költségvetési támogatás formájában, vagy a meglévő adók növelése, esetleg új közteher kivetése révén. Ezek egyike sem kapott eddig zöld utat, így BKV-ügyben lesz miről alkudozni Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István főpolgármester tervezett találkozóján.

Az is látszik, hogy legfeljebb hosszú távon tartható az új városvezetés célja, miszerint a ciklus végéig, 2014-re a 2010-ben Demszky Gábortól átvett szinte szorítja le a főváros adósságállományát. Utóbbi ugyanis az idei "válságköltségvetés" ellenére is nőtt, jelenleg mintegy 173 milliárd forint, 2012 végén elérheti a 196 milliárdot, s csak 2013-tól csökken majd. Jövőre csaknem 40, 2013-ban pedig még mindig 10 milliárdos hitelfelvételt valószínűsít a koncepció, miközben csak tőke- és kamattörlesztésre jövőre 13, 2013-ban pedig mintegy 20 milliárdot költenek.

A büdzsé halmozott hiánya a következő három évre a prognózis szerint 25 milliárd forint lenne, de ezt a működési kiadások csökkentése a ciklus végére mérsékelheti 4,1 milliárddal. A hitelállomány és az adósságszolgálat becslését nehezíti, hogy a koncepció 285 forintos euró-árfolyammal számol, ám ez most 300 forint körüli.

A költségvetési koncepció egyes fejezeteinél számított működési kiadásokból látható, hogy a 2012-es év "vesztese" lesz az ideihez képest mintegy 1,5-1,5 milliárd forintos elvonással a kulturális és az oktatási terület, csaknem ugyanekkora mínusszal kell számolnia a közmű- és környezetvédelmi területnek, és forrásainak csaknem negyedéről kell lemondania 2012-ben a városrendezési ágazatnak is.

Több jut viszont vagyongazdálkodási feladatokra, de például az idén mintegy kétszáz fővel "karcsúsított" Főpolgármesteri Hivatalnak jövőre ismét spórolnia kell, méghozzá mintegy félmilliárd forintot.

Lengyel Tibor / Népszava

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=498154