mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. június 03. 14:44

Folytatódik a rohamos egészségügyi pályaelhagyás, haladéktalanul újra létre kell hozni az ÁNTSZ-t!

Folytatódik a rohamos egészségügyi pályaelhagyás, haladéktalanul újra létre kell hozni az ÁNTSZ-t!
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat újralétrehozása és az oktatás megerősítése is szerepel az MSZP „Kormányváltást! Korszakváltást!” című programjában.

A kiperelt területi halálozási adatokból is kiderült, tovább romlott az egészségügy helyzete Magyarországon, ezért cselekedni kell – mondta el sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a párt Facebook oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

A szocialista képviselőnő felhívta a fideszes politikusok figyelmét, hogy az egészségügy újraindításához sokkal többre lesz szükség, mint amit terveznek. „Az elmúlt egy év után fel kell készíteni az egészségügyet a jövőbeni kihívások, az esetleges újabb járványok hatékony kezelésére. A koronavírus-járvány tragikus módon megmutatta a rendszer hibáit: az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai soha nem voltak ennyire egyértelműek” – mondta Bangóné.

Rámutatott, az említett hiányosságokat azonban nem a járvány okozta, hanem a Fidesz elmúlt 11 éve. „Egy kivéreztetett, szétzilált, hatalmas létszámhiánnyal küzdő egészségügyi rendszer vette fel a harcot hazánkban a járvánnyal.  Most már pedig azt is látjuk, hogy milyen tragikus következményei lettek annak, hogy a Fidesz ilyen körülményeket teremtett az egészségügyben. A sajtóból megismert részleges adatok ugyanis azt mutatják, hogy magasabb volt a halálozási arány az ország azon részein, ahol nagyobb az orvoshiány vagy nincs megfelelően felszerelt kórház” – emlékeztetett. Hozzátette, indokoltan merül fel ezek után a kérdés, hogy a kormánynak van-e terve az egészségügy megerősítésére, egy következő járvány sikeresebb kezelésére.

Bangóné figyelmeztetett, a Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint minden második megkérdezett egészségügyi dolgozó pályaelhagyásra készül. „Fontos lenne tudni, hogy valóban távoztak-e újabb orvosok és szakdolgozók az egészségügyből, ezért ez ügyben írásbeli kérdést is benyújtok a miniszternek” – jelentette be.

Elmondta, a járványok és más közegészségügyi veszélyhelyzetek hatékony kezelése kiemelt helyen szerepel az MSZP „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programjában.  „Szükségesnek tartjuk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ismételt létrehozását erős jogosítványokkal és a megfelelő pénzügyi forrásokkal együtt. Úgy gondoljuk, hogy önálló törvényben kell meghatározni a világjárvány és más közegészségügyi veszélyhelyzet esetén alkalmazandó keretszabályokat, hatósági jogosítványokat, tájékoztatási rendszert és különböző fokozatokban beléptetendő korlátozásokat, a jelenlegi COVID-19 világjárvány tapasztalatait is felhasználva”.  Kiemelte, az emberi életek védelmében el kell készíteni a járványok mérséklését és kezelését szolgáló akcióterveket és protokollokat is.

Az MSZP nevében javasolta, hogy a közegészségügyi védekezés szabályai épüljenek be a tömegtájékoztatás, a munkavédelem és az iskolai oktatás témái közé; tegyék ingyenessé az új védőoltásokat a gyermekek számára, valamint az összes ajánlott felnőttkori védőoltást is, illetve, hogy szakmailag megalapozott kommunikációs kampánnyal segítsék elő a védőoltások iránti bizalmat.

„Ezen felül pedig bővíteni javasoljuk a fertőző betegségek gyors felismerését szolgáló kapacitásokat, továbbá térítésmentessé akarunk tenni minden járványügyi érdekből végzett vizsgálatot, ideértve a lakossági kezdeményezésre történő teszteléseket is” – tette hozzá.

„Az MSZP-ben úgy gondoljuk, semmi sem fontosabb az emberi életek védelménél. Éppen ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az ország felkészültebb legyen mind a koronavírus-járvány további kezelése, mind a jövőbeli hasonló járványok esetén. A javaslataink pedig ezt a célt szolgálják” –ismertette az MSZP és a demokratikus szövetség programját Bangóné Borbély Ildikó.

Kapcsolódó párttagok