mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Önkormányzat
2021. október 27. 14:58

Folytatódik az önkormányzatok kifosztása

Folytatódik az önkormányzatok kifosztása
Folytatódik a Budapest elleni bosszúhadjárat és az önkormányzatok kifosztása, ez ellen pedig az önkormányzati szolgáltatások fenntartása érdekében minden nap szót kell emelni - mondta Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője, Zugló polgármestere sajtótájékoztatón szerdán.

Budapestnek az iparűzési adó megfelezése 17 milliárd forintos veszteséget jelentett tavaly és idén, ennyi pénzből fel lehetne újítani egy másik hidat, több száz szociális bérlakást lehetne építeni, vagy be lehetne fejezni belőle a „jobb sorsra érdemes” Biodómot – mondta.

Csak Zuglónak 6,7 milliárd forint közvetlen kárt okozott a kormány az elmúlt két évben, beleértve az idei közel 2 milliárd forint veszteséget. Ebből a Rákospatakot több kilométer hosszan, vagy akár több száz bérlakást, föl lehetne újítani - közölte.

Feladat van bőven, „pénzt lenne hova költeni”, de a kormány nem mutat szándékot az együttműködésre; „az ’alattvalók’, jelen esetben a budapestiek, vagy éppen a szombathelyiek vagy a szegediek, nem érdemlik meg, hogy legalább annyi figyelmet kapjanak, mint egy vadászati kiállítás”, vagy a beruházásaikat támogassa a kormány - mondta.

Ugyanakkor egy Mészáros-vállalkozásnak néhány hete 338 milliárd forint jutott egy 30 milliárdos vasútépítési munkára Budapesten – mutatott rá.

Azt mondta: a kormány „mintha önsorsrontó módon menne tovább”; hiszen nem is próbál az emberek kedvében járni, pedig „minden létező választást” elveszített Budapesten, és „ezen az úton egyértelmű, hogy Magyarországot is el fogja veszíteni” tavasszal – vetítette előre.

A politikus elmondta: a budapestiek napi 20 milliárd forint adót fizetnek be az államkasszába, amiből alig 2%-ot kapnak vissza, és ebből a 2%-ból kellene fenntartani és működtetni a közvilágítást, a közlekedést, az úthálózatot és a szociális ellátásokat, beleértve az óvodák, iskolák és bölcsődék önkormányzatra eső költségrészét.

Erre a „rendkívüli méltánytalanságra” kell majd jövő tavasszal az ország minden lakójának szavazatban kifejezni az elégedetlenségét– mondta a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok