mszp.hu | diplomácia EU Európai Unió
2017. augusztus 25. 15:40

Folytatódik Orbán / Szijjártó diplomáciai ámokfutása

Az Orbán-kormány korábban elképzelhetetlen mélységekbe húzta le Magyarország nemzetközi megítélését. „Nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert”, mondta egy interjúban Hollandia távozó nagykövete az Orbán kormányra utalva.

A Fidesz válasza megérkezett: megszakítjuk a nagyköveti szintű kapcsolatokat Hollandiával. Egy olyan országgal, amely hazánk 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, amely 2 milliárd eurót fektet be Magyarországon, és ahol több mint 20 ezer kivándorolt magyar él. Még a Rákosi-rendszerben is nagyköveti szintű kapcsolatban állt a két ország. Orbán még Rákosinál is kevésbé tűri a kritikát.

Lehet, hogy a magyar futsal-diplomácia csak azt teszteli, mit szólnának a magyarok, ha kivinné az országot az unióból. Lehet, hogy érzik, szorul a hurok. A távozó holland nagykövet csak megágyazott annak, ami nemsokára hazánkra vár: a legfelsőbb szintről szervezett üzemszerű lopás miatt az Unió leállítja magyarországi támogatásait.

Az is lehet, hogy Szijjártóék el akarják terelni a figyelmet arról a fideszes törvényjavaslatról, mely a belügyminiszter engedélyéhez kötné az unión kívülről érkező befektetéseket. Például azt, hogy ki részesüljön majd a gigászi paksi közpénzköltésből.

Akármelyik is igaz, kijelenthetem, hogy meg fogjuk akadályozni azt, hogy Orbánék kivigyék az országot az Unióból. Megakadályozzuk azt is, hogy Orbán döntsön arról, ki fektethet be nálunk, hogy melyik orosz cég dolgozhasson majd Pakson – Mészáros Lőrinccel, mint alvállalkozóval.

Ha kormányra kerülünk, vissza fogjuk állítani Magyarország nemzetközi tekintélyét.

Egyértelmű, hogy 2018-ban arról is döntünk: Európa vagy a Fidesz.

Arra hívom fel minden honfitársamat, hogy 2018 áprilisában szavazzon az európai Magyarországra.

Botka László
miniszterelnök-jelölt