Folytatódott a rabszolgatörvény vitája!

Ez történt a Parlamentben a rabszolgatörvény vitájának napján.

Teljesítsék a szakszervezetek követelését!

Varga László követelte, hogy teljesítsék a szakszervezetek követelését, a munka törvénykönyve módosításának visszavonását, a jelenlegi cafeteriaszabályok megtartását és a komoly béremelést.

Értékelése szerint a munkaidőkeret 200-ról 400 órára történő emelésével a heti hatnapos vagy a napi 10-12 órás munkavégzést teszik lehetővé. Hozzátette: a cégek jelentős része meg sem éri a három évet, a munkaidőkeret tervezett hosszát.

Szerinte az Országgyűlés házszabályellenesen zárta le a törvényjavaslat vitáját és ugyancsak nem felelt meg a házszabálynak az, hogy hétfőn egyszerre szavaztak az ellenzék több mint 2900, napirendet módosító javaslatáról. Varga László kifogásolta Kövér László házelnök hétfői ülésvezetését és azt firtatta, őt ki fogja megbüntetni.

A bizottság kisebbségi véleményét ismertető Varga László szerint a javaslat a munkavállaló rugalmas kizsákmányolhatóságát teszi lehetővé. Nem derült ki az általános vitából, ki kérte a módosítást, ráadásul a vitát házszabály- és alaptörvény-ellenesen zárták le - közölte, hozzátéve: közjogilag érvénytelen lesz az elfogadott törvény. 

Azt firtatta, melyik munkavállaló emelné fel a szavát a túlmunka ellen, amikor teljesen kiszolgáltatott a munkaadónak.

 

Harangozó Tamás felszólalásában azt kérte a fideszes Kósa Lajostól, hogy vonja vissza a "rabszolgatörvényt".

Tóth Bertalan azt a kérdést tette fel, hogy miért ragaszkodik a kormányoldal ehhez a "mérhetetlenül elutasított" javaslathoz. Az MSZP-nek az a feltételezése - mondta -, hogy titkos paktumot kötöttek a nagytőkével, a nyugati multicégekkel. Emellett szerinte a kormánypártok "zsigerből utálják" a munkás embereket és a szakszervezeteket. A politikus a javaslat visszavonását követelte.

Bangóné Borbély Ildikó egy levelet olvasott fel, amely élesen bírálta a javaslatot. Szerinte több ezer munkás írta meg az előterjesztőknek, mi a baja a törvénnyel, amelyet a kormányoldalnak el kellene olvasnia.

Harangozó Tamás kíváncsi lett volna Farkas Flórián véleményére is...

 

A teljes vita itt tekinthető meg: