Külföld
2013. szeptember 01. 16:22

Fontos a társadalmi igazságosság és az átláthatóság megerősítése

„Az európai progresszívek átlátható, demokratikus és igazságos Európát kínálnak, amelyet nem a pénzpiacok tartanak a markukban. Nemet mondunk a konzervatívok megszorításokban gondolkodó politikájára, ugyanakkor az olcsó, EU-ellenes szélsőjobboldali hangulatkeltésre is. Ez az, ami megkülönböztet bennünket a többi oldaltól” - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő horvátországi Korčula szigetén megrendezett nyári iskola keretében tartott előadásán.

Előadásában Gurmai Zita bírálta azokat a – főként EU-ellenes, szélsőjobboldali pártok részéről tapasztalható – törekvéseket, amelyek az Európai Unió jövőjéről szóló vitát egyetlen eldöntendő kérdésre igyekeznek leegyszerűsíteni. Ez a fajta vita sehová sem vezet, hiszen a térség országainak fejlődése szoros és intézményesített együttműködés nélkül elképzelhetetlen. Az EP-képviselő szerint ezt az együttműködést az EU testesíti meg, így a vitának arról kell szólnia, miként szeretnénk formálni az Európai Uniót, milyen Európában szeretnénk élni.

„Ebben a vitában fontos állomás lesz a jövő évi európai választás. Mindenki véleménye számít, és ezt az európai választópolgárok számára is egyértelművé tesszük” - hangsúlyozta Gurmai Zita, kiemelve, hogy a szociáldemokrata pártcsalád a fiatal választók körében szeretné az Európai Unió és az uniós intézmények iránti bizalmat megerősíteni.

A korčulai nyári iskola előadássorozatot - az Olof Palme International Center támogatásával - a Central and Eastern European Network for Gender Issues és a Center for New Initiatives rendezte meg. Az előadássorozat fő témája a nők munkaerőpiaci helyzete valamint a munka és családi élet összeegyeztethetősége volt.