mszp.hu | szülési szabadság közlemény
2015. május 22. 07:46

Fontos lépés a szülési szabadság irányelvének ügyében

Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) üdvözli az Európai Parlament döntését, amely új jogalkotási javaslat kidolgozására szólítja fel az Európai Bizottságot, és hogy ismét napirendre tűzze a szülési szabadság irányelvéről szóló vitát. 

Az erős politikai üzenetet az ESZP két képviselője kezdeményezte. Az egyik Marie Arena jelentéstevő, a másik pedig Iratxe Garcia Perez, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának elnöke volt. Az ESZP továbbá elismeri a civil társadalom, az Európai Női Lobbi és a szakszervezetek munkáját is, hiszen végig az ügy mellett álltak. 

Gurmai Zita, az ESZP Nőszervezetének elnöke így reagált a hírre: "Függetlenül attól, hogy hol élnek, Európában minden nőnek ugyanazok a jogai, hogy szülési szabadságra mehessen és megtarthassa az egyensúlyt a munka és a magánélet közt. A nőknek képesnek kell lenniük a munkahelyek megszerzésére és azok megtartására is. Ha ezt elérjük, akkor valóban nagyon közel kerülhetünk a nemek közötti egyenlőséghez."

Sergei Stanishev, az ESZP elnöke hozzátette: "Köszönjük a képviselőinknek, hiszen az Európai Parlament most valóban progresszív hang a szülési szabadság ügyének képviseletében. Itt az ideje, hogy a nemek közötti egyenlőséget valóban megvalósíthassuk. A tény, hogy az Európai Néppárt tartózkodott a szavazásnál, azt mutatja, hogy nem elkötelezettek a nők ügyeinek támogatásában. 

Az Európai Szocialisták Pártja reméli, hogy ez egy lépés lesz ahhoz, hogy el lehessen érni az EU 2020 céljait a nők foglalkoztatásával kapcsolatban, továbbá, hogy tovább lehessen folytatni a megkezdett munkát az Európai Parlamenttel, egészen a luxemburgi elnökség végéig.

Gurmai Zita,
az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke