mszp.hu
2016. szeptember 26. 15:58

Fontos témákban tanácskozott a BÖK

Szeptember 22-én és 23-án Balatonszemesen kétszáz önkormányzati képviselő és polgármester elemezte az önkormányzatok helyzetét a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) kétnapos konferenciáján.

A konferencián elfogadott zárónyilatkozatban a résztvevők követelték, hogy az Alaptörvény garantálja az önkormányzati gazdálkodás önállóságát, és szintén az Alaptörvényben kerüljön rögzítésre a helyi lakosság közösségének önkormányzáshoz való joga, tételesen kerüljenek felsorolásra az önkormányzati jogok, a kormány pedig hagyja abba az önkormányzati feladatok és források elvonását. A követelések között szerepelt, hogy az önkormányzatok kapják vissza az alap és középfokú oktatási intézményeik fenntartói jogát és csak az arról lemondó önkormányzatoktól vegye át a kormány az oktatási intézményt; az önkormányzati dolgozóknak is biztosítsa az állam a járási hivatalokban garantált bérrendszert és annak forrását.

Állítsák helyre a 2013 előtti finanszírozási rendszert, az önkormányzatok kapják vissza a gépjárműadót és a lakosok után járó átengedett személyi jövedelemadót! – zárja a zárónyilatkozatot tartalmazó kiáltványt a Baloldali Önkormányzati Közösség.