Észak Online
2012. augusztus 03. 15:20

Formálódik a Fidesz-Jobbik koalíció

Ha a kormányzópárt úgy érzi, hatalma megtartásához a szélsőségesekre lesz szüksége, összeáll velük.

Ha egy választópolgár a Fideszre, vagy a Jobbikra szavaz, akkor arra adja áldását, hogy a fejlesztéseket leállító, a társadalmi leszakadást erősítő politika tovább folytatódjon a megyében, az országban. A Jobbik ugyanis, annak ellenére, hogy minden lehetséges fórumon tagadja ezt, az elmúlt bő két esztendőben igenis rendre együttműködik a fidesszel, szolgálatokat tesz, melyekért engedményeket kap cserébe. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke (képünkön balra) és dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP miskolci ügyvezető elnöke beszélt pénteken Miskolcon.

Gúr Nándor elmondta: az országgyűlési választások óta folytatott politikájával a Fidesz egy szűk rétegen kívül mindenkit – mint fogalmazott – „lenullázott, kizsebelt", s recessziót hozott az országra. Nincs egymillió új munkahely, nincs mindenkit érintő radikális adócsökkentés, felpörgették az inflációt, csökkennek a reálkeresetek. Mindezt azonban az önmagát radikálisnak nevező Jobbik tétlenül szemléli, ráadásul a parlamentben, a helyi önkormányzatokban gyakran együtt is szavaz a Fidesszel.

A Fidesz-Jobbik együttműködésnek Miskolcon és a megyében is vannak példái. Ezekről Gúr Nándor mellett dr. Varga László is beszélt. Ő emlékeztetett: a háttérkoalíciót Miskolcon már akkor megkötötte a Fidesz a Jobbikkal, amikor a bizottsági elnöki tisztségek elosztásáról döntött a frissen megalakult közgyűlés. A fideszes többség ugyanis a hagyományosan a legnagyobb ellenzéki pártnak járó, a város gazdálkodását ellenőrző pénzügyi bizottság elnöki tisztét nem a kilenctagú frakciót megalakító MSZP-nek, hanem az alig háromtagú Jobbik frakciónak kínálta fel. Így került Szegedi Márton erre a fontos posztra.

Dr. Varga László említette a közelmúltban a megyeházán történteket is. A Jobbik frakciója megszűnt, mert a héttagú frakcióból kilépett két képviselő, s így a frakcióalakítási létszámot – amit éppen a Fidesz emelt fel a korábbi háromról hatra – nem érték el. A Fidesz viszont a következő közgyűlésen ötre csökkentette ezt a határt, hogy a Jobbik ismét megalakíthassa a frakcióját.

Megítélése szerint a Fidesz mindent megtesz annak érdekében, hogy 2014 után is ők kormányozhassanak. Ezért alakították át a választási rendszert, s ezért próbálják meg trükkösen korlátozni a bizonytalanok részvételét a szavazásokon. Meggyőződése szerint, ha még ez sem lesz elég a kurzus folytatásához, akkor – mint fogalmazott – „a Fidesz örömmel fordul majd a Jobbikhoz", s még egy Fidesz–Jobbik koalíciót is képesek lesznek létrehozni, abban bízva, így talán maradhatnak a hatalomban.

Szerinte a Fidesz hatalomban maradása leginkább az ebben a térségben élők számára jelenthet tragédiát. Miskolcon például, ahol 2002 és 2010 között 112 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg, a kormányváltás óta semmiféle új önkormányzati beruházás nem indult: dr. Kriza Ákosék csupán azokat a projekteket igyekeznek – úgy, ahogy – befejezni, amelyeket még az előző, szocialista kormány, városvezetés kezdett el.