MTI/mszp.hu | Belföld | plenáris ülés parlament
2013. április 23. 16:18

Forráskivonás az egészségügyben - Országgyűlés

Forráskivonás az egészségügyben, "röghöz kötés", fogyatékkal élők jogai, honvédelem. Ülésezett a parlament.

Forráskivonás az egészségügyben

Tukacs István az egészségügyi átalakításokról szólva bírálta, hogy mintegy 300 milliárd forintos forráskivonást szenvedett el az ágazat három év alatt, az államosítás pedig szerinte nem hozta meg a várt eredményt. A legszembetűnőbb problémának a szakemberek elvándorlását nevezte.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyit árt az egészségügynek a kötelező nyugdíjazás - mondta. Hozzátette: a várólisták óriásira nyúltak, és több tízezer embert érintenek. Meg kell kötni azt a szakmai és politikai konszenzust, amely közös vélemények alapján alakítja az ágazatot! - sürgette.

Felsőoktatási törvény

A felsőoktatási törvény alaptörvényhez kapcsolódó módosításának vitájával folytatta munkáját a Ház kedden.  Az MSZP hatalomra jutva eltörölné a "röghöz kötést".

Hiller István, az MSZP vezérszónoka azt mondta: a hallgatói szerződésekről nincs szakmai konszenzus, csak azután született róla megállapodás a felsőoktatás szereplőivel, hogy a kormánytöbbség az alaptörvényben rögzítette a hallgatói szerződések lehetőségét. Szerinte így a mostani törvénymódosítás is egy politikai akarat és nem egy szakmai döntés végrehajtása.

Megerősítette, a szocialisták, ha kormányra jutnak, megszüntetik a felsőoktatási hallgatók "röghöz kötését".

A volt oktatási miniszter szerint az Orbán-kormány 2010 óta bármilyen stratégia nélkül hatvanmilliárd forintot vont ki az ágazatból, és egy átgondolatlan felsőoktatási törvénnyel szabályozta újra azt. Példaként hozta, hogy a kormány előbb megszüntette, majd két év elteltével újraaalakította a Felsőoktatási Kerekasztalt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy két év alatt 141 ezerről 95 ezerre csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. Szerinte ez nem magyarázható demográfiai okokkal, abban pedig minden pártnak egyet kellene értenie, hogy jó, ha minél többen szereznek diplomát, ez ugyanis javítja az elhelyezkedési esélyeket.

Hangsúlyozta, a jelentkezők számának csökkenése is a fiatalok elvándorlását bizonyítja, ennek megállítására pedig a hallgatói szerződések alkalmatlanok.

Jelenlegi formájában "vegyes" az előterjesztés

A fogyatékkal élők támogatását, valamint az Országos Fogyatékosügyi Tanács összetételét is érinti a vonatkozó törvény módosítása, amelynek általános vitáját kedden folytatta le az Országgyűlés.

A szocialista Pál Béla azt mondta: jelenlegi formájában "vegyesnek" tartja a törvényjavaslatot, de az általuk nem támogatott részeket módosító javaslatokkal igyekeznek jobbá tenni.

Közölte: támogatják a fogyatékos fogalom pontosítását és a juttatások összegének emelését, mivel azok, a válság okán 2009 óta nem emelkedtek. Értékelte azt is, hogy a nyugdíjaknak megfelelő indexálást is bevezetik a juttatások esetében.

A képviselő ugyanakkor nem tartotta célszerűnek az akadálymentesítési határidők megszüntetését, mert így szerinte nem lesz lehetőség jogorvoslat kérésére. Ugyancsak nem támogatta az Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásáról szóló kétévenkénti parlamenti beszámolási kötelezettség eltörlését. Bírálta azt is, hogy nincs jogi garancia a fogyatékosügyi tanáccsal való egyeztetésre.

Három év alatt harmadával csökkent a honvédség büdzséje

Az Országgyűlés kedden lefolytatta a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló határozati javaslat általános vitáját.

Juhász Ferenc szerint az előterjesztéssel két probléma van: ami benne van és ami hiányzik belőle. A politikus, korábbi szakminiszter azt mondta, Hende Csaba jelenlegi tárcavezető érdekérvényesítő képességének teljes hiánya oda vezetett, hogy a honvédség költségvetése az elmúlt három évben majdnem egyharmadával csökkent, aminek következtében a technika és a személyzet folyamatosan romlik, a finanszírozási problémák pedig a fejlesztéseket is ellehetetlenítik.

Juhász Ferenc szerint azért kellett felemelni a honvédség engedélyezett létszámát, hogy azon belül az állományarányok úgy változhassanak, hogy "a minisztériumi vízfejet", a közalkalmazottak, köztisztviselők, polgári alkalmazottak számát jelentősen meg lehessen növelni.

Az MSZP nem támogatja a javaslatot - közölte a szocialista képviselő.