MTI/mszp.hu
2012. május 11. 11:25

Forráskivonás és központosítás az önkormányzati rendszerben

Központosítás zajlik az önkormányzati rendszerben, és ez erőszakos forráskivonással párosul.

Horváth Csaba alelnök, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője pénteken a pártja által szervezett sajtóbeszélgetésen azt mondta: a járási rendszer létrehozásának egyetlen célja a központosítás, hogy a kabinet - a kormányhivatalok vezetői után újabb - fideszes pártkatonákat nevezhessen ki a választott önkormányzati tisztségviselők fölé, így kényszerítve rá az akaratát mindenkire.

Szólt arról is, hogy a központosítás erőszakos forráskivonással jár együtt az oktatásban, az egészségügyben és a közösségi közlekedésben, ez pedig romló közszolgáltatásokhoz vezet. Mint mondta, az önkormányzatok a kormányzati megszorítások legnagyobb vesztesei, és bár a kormány azzal érvel, hogy az állam jobb gazdája lesz az intézményeknek az önkormányzatoknál, az említett ágazatokra az államosítás után sem jut több pénz.

A fővárosi frakcióvezető szerint a budapesti tömegközlekedésben még nagyobb baj, lényegében életveszélyes állapotok alakultak ki, miután a buszhiány miatt a BKV alkatrészbuszokat állított forgalomba.

Horváth Csaba kijelentette: elfogadhatatlan, hogy az évente 5400 milliárd forint adót fizető budapestiek ne kapjanak megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást, oktatást és közösségi közlekedést.

Gajda Péter XIX. kerületi polgármester arról beszélt, hogy amíg az általa vezetett önkormányzat 2009-ben és 2010-ben is pozitív szaldóval zárt, ezt az évet a forráselvonás miatt már 750 milliós mínusszal kellett megtervezniük. Az államosított intézményekkel együtt pedig az eddig a működtetésükre költött összeget is elveszítik a helyhatóságok - jegyezte meg.

Ugyancsak bírálta a járási rendszer kialakítását, mondván, hogy a kormány feleslegesen hoz létre újabb hivatali struktúrát.