mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. március 23. 09:37

Forrásokat veszthet az ország a kormány hibájából

„Hát mit képzelnek maguk, hogy úgy próbálnak meg dönteni ekkora horderejű pénzösszegről, hogy az ellenzéknek kell vitanapot rendezni arról, hogy egyáltalán csöpögtessenek információkat?” -kérdezte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a következő hét év uniós költségvetéséből Magyarországra jutó forrásokról szóló magyar országgyűlési vitában hétfőn. A vitát az ellenzék kezdeményezte.

Ujhelyi kiemelte: a 2021-27-es uniós forráskezelés több generációra, hosszú évtizedekre hat ki.

Elmondta: ő a kormány helyében egyeztetésre hívta volna az ellenzéki pártokat, érdekképviseleteket és szakmai szervezeteket, mint ahogy más uniós országok, ahol „felfogták” ezeknek a forrásoknak a jelentőségét, megtették.

„Bevonok mindenkit: segítsük egymást, mert a magyar társadalom megérdemli” – mondta arról, ő mit tenne.

A kormány viszont úgy gondolkodik, mint „a régi hűbéri rendszerben a nagyurak”: meg vannak sértődve, ha a nép kérdezni mer vagy bele akar szólni – folytatta.

Mint mondta, az unió pontos tervet vár Magyarországtól az uniós büdzsé rá jutó részének felhasználására, nagyságrendekkel, pénzösszegekkel; azt jósolta, a magyar kormány mostani terve az EU-s intézményeken „nem fog átmenni”, „forrásokat fogunk veszíteni az önök hibájából”.

Felhívta a figyelmet: a magyar kormánynak április 30-ig van ideje, hogy egy „nem csak hitegető”, de véleményeket befogadó javaslatot tegyen az asztalra.

„Én ebből nem akarom önöket kizárni, önök viszont minket igen” – mondta a képviselő.

Mint mondta, Magyarország jelenleg nem teljesíti az EU által megfogalmazott jogállamisági kritériumokat, ezen kívül a 2015-19-es időszakra szóló OLAF-jelentés szerint a Magyarországra kiszabott, az uniós fejlesztési források felhasználását illető pénzügyi büntetés a legmagasabb volt az EU 27 tagállama közül - az uniós átlag tízszerese!

„Ezért kell önöknek változtatni, nekünk meg önöket hamarosan leváltani!” – mondta a képviselő.

„Nagyobb szerénység, több igazmondás, kevesebb harc” – javasolta a kormánynak.

A járványkezelést érintve azt mondta: tudja, hogy nehéz kormányozni, főleg válságos időszakban, és nem tagadja a kormány jó szándékát sem, hogy mentse, amit lehet, „de sokkal több volt az erő és a figyelem a propagandában, mint a kormányzásban”, a kormánynak „a járvány első pillanatától fontosabb volt az ellenzék legyőzése és a brüsszelezés”.

Értetlenségét fejezte ki, hogy az uniós munkahelyvédelemre szolgáló SURE programban maradt 9 milliárd euróra, mely maradványösszeg felhasználhatóságát ő harcolta ki, a kormány nem pályázik, amikor abból adhatna akár 80%-os bértámogatást a járványban állásvesztésnek kitetteknek, vagy egyéni vállalkozóknak.

Szintén értetlenségét fejezte ki, hogy a magyar törvényalkotási programban nem szerepel a Next Generation EU járvány utáni uniós újjáépítési alapról szóló európai jogszabály ratifikációja, holott azt már számos ország ratifikálta, mivel az életbelépéséhez erre szükség van.