mszp.hu | Belföld
2021. május 07. 13:28

Forró nyár vár az egészségügyre: újabb kilépések, még hosszabb várólisták várhatók

Forró nyár vár az egészségügyre: újabb kilépések, még hosszabb várólisták várhatók
Szűk egy évvel a bukás előtt legalább annyit tegyen meg a rezsim, hogy meghallgatja és elsejével visszahozza a levegőnek nézett és kizsákmányolt egészségügyi dolgozókat – szólította fel a kormányt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője pénteki, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett, a várólisták már tavaly év végén drasztikusan megnövekedtek, ami a kormány által embertelenül lebonyolított erőszakos kórház-kiürítési akció egyik következménye volt. „Az ezt követő nyáron elmulasztották felkészíteni az egészségügyi rendszert a várólisták hatékony csökkentésére is: a fideszesek csak tétlenül nézték, nézik a számok növekedését, miközben azok mögött olyan emberek vannak, akiknek egyre hosszabb ideig kell együtt élniük a fájdalmukkal az elhibázott kormányzati döntések miatt, most is sok ilyen eset látott napvilágot”.

Bangóné elmondta, a szervezési gondok tetejébe a kormány képes volt fokozni a bajt, ugyanis az új egészségügyi szolgálati jogviszony áterőltetése miatt 5500 dolgozó távozott március óta az egészségügyből. „Még nagyobb baj is lehet a közeljövőben, ugyanis nagyon sok egészségügyi dolgozó az aláírt szerződést záradékkal látta el, amelyben nyilatkoznak, hogy amennyiben most május 31-ig nem teljesítik a feltételeiket, akkor ebben az időpontban távoznak az egészségügyi intézményekből” – figyelmeztetett Bangóné.

Hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Párt kiáll az egészségügyi dolgozók mellett. „Továbbra is azt követeljük, hogy a kormánypárt parlamenti többsége állítsa vissza a közalkalmazotti foglalkoztatást, továbbá felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az új jogviszony miatt távozó több ezer egészségügyi dolgozó minél előbb visszatérjen a rendszerbe” – követelte.

A szocialista politikus aláhúzta, pártja szerint mindenkinek joga van az egységesen jó színvonalú egészségügyi ellátásokhoz, függetlenül attól, hogy hol él és milyen a jövedelmi viszonya. „Az MSZP ezért kezdeményezi, a „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programjában egy hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását, amelyben az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló minisztérium és kompetens kormánytag felel. Azt akarjuk, hogy ebben az országban mindenki hozzájusson a jó minőségű háziorvosi ellátáshoz, a szűréshez, diagnosztikához, a szakorvosi és kórházi ellátáshoz.

Ígérte, kormányváltás után drasztikusan csökkentik majd a várólisták hosszát, és valamennyi egészségügyi dolgozó bérét úgy fogják növelni, hogy az fejezze ki megbecsülésüket és lehetővé tegye számára a tisztességes megélhetést. „Emellett pedig el fogjuk érni, hogy többen járjanak orvosi egyetemre, megerősítjük a középfokú nővérképzést, és kezdeményezzük, hogy minden járványügyi vizsgálat ingyenes legyen” – jelentette be a képviselőnő.

„A fideszes rezsim 11 év alatt hagyta szétesni a betegellátást: az eredmény látjuk, eladósodott kórházak, orvos- és nővérhiány, kilométerhosszú várólisták és még a járvány közepén is orvosok, ápolók ezreit üldözték el. Az MSZP szerint ez nem maradhat így, ezért 2022-ben a kormányváltás után kezdeményezzük az egészségügy gyökeres átalakítását” – foglalta össze végezetül Bangóné Borbély Ildikó.