Főterünk van, főiskolánk nem lesz!

Nagyon nyugtalanító hírek keltek szárnyra múlt héten a Szent István Egyetem békéscsabai karával kapcsolatban.

A Szent István Egyetem békéscsabai gazdasági kara egyértelmű vesztese a Fidesz kormányzásnak, hiszen a keretszám-csökkentéssel (amit Vantara Gyula is megszavazott) és államilag támogatott helyek megszűnésével nagyon nehéz helyzetbe hozták az intézményt.

Korábban többször megkerestük már városunk egyéni országgyűlési képviselőjét, polgármesterét azzal a kéréssel, hogy próbálja megállítani ezt a folyamatot és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Békéscsabán maradjon színvonalas felsőoktatás. Ezt azért tartottuk fontosnak, mert a mi meggyőződésünk szerint ennek a térségnek széles felsőoktatási kínálatra van szüksége a felemelkedéséhez.

A tisztánlátás érdekében ezért kérdéssekkel fordulunk Vantara Gyulához, Békéscsaba polgármesteréhez és országgyűlési képviselőjéhez:

- Vannak-e információi arról, hogy milyen jövőt szánnak a békéscsabai karnak?
- Értesült-e Ön a váltásról?
- Milyen intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy Békéscsabán maradjon felsőoktatási intézmény?

Reméljük Vantara Gyula megnyugtató válaszokat fog adni a kérdéseinkre, hiszen a városunknak az az érdeke, hogy egy modern, térségi kihatású felsőfokú humánfejlesztési központ (is) legyen. Úgy gondoljuk, hogy a modern felsőoktatás megfelelő szintű és színvonalú létezése a mai korban az egyik legfontosabb térségfejlesztő tényező; ennek megtartása illetve megteremtése minden városáért tenni akaró ember és szervezet alapvető érdeke és kötelessége kell, hogy legyen.

Miklós Attila,
országgyűlési képviselő-jelölt