2011. március 23. 13:46

Fővárosi Közgyűlés - Az MSZP nem támogatja a Szabadság téri szovjet emlékmű áthelyezését

Horváth Csaba, a szocialista párt budapesti frakcióvezetője, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének szünetében újságíróknak elmondta: egy ilyen döntés meghozatala előtt a történelmi szempontok mellett az esetleges diplomáciai következményeket, a "moszkvai politikai érzékenységét" is figyelembe kellene venni.

Az ellenzéki politikus a városvezetés "legnagyobb hibájának" nevezte, hogy a főváros számára igazán fontos feladatok helyett ehhez hasonló szimbolikus kérdésekkel foglalkozik. A korábbiakhoz képest is egyre kevesebbet hallhatunk arról, hogy mi lesz a budapesti költségvetés által érzékenyen érintett egészségügyi, oktatási, illetve szociális területekkel - fűzte hozzá.

Kiemelte: az MSZP korábban már lezárt kérdésnek tekinti a fővárosi közterületek átnevezését, az esetleges további névváltoztatásokat ugyanakkor egyénileg bírálják majd el.

Horváth Csaba kifogásolta továbbá, hogy nem látják, a fideszes városvezetés miként tehet eleget a városi életminőség javítására tett korábbi ígéretének.

A Szabadság téri szovjet emlékmű esetleges áthelyezéséről szólva Tarlós István főpolgármester, szintén a közgyűlés ülésének szünetében, azt mondta, szerinte az jelenleg nem aktuális. Közölte, a kérdésben előbb a magyar Külügyminisztériumnak kell egyeztetnie és utalt arra, hogy az ügy kormányközi egyezményeket is érinthet. Jelezte ugyanakkor, hogy "a gondolat felmerülésének van alapja". Emlékeztetett arra, hogy az országzászló helyén áll ma a szovjet emlékmű, és arra is, hogy tudomásuk szerint a helyszínről a világháborús halottakat már áttemették.