MTI/mszp.hu | Belföld | Budapest tarlós istván
2018. június 06. 15:27

Fővárosi MSZP: "mosolypropaganda van", érdemi együttműködés nincs a főváros és a kormány között

A főpolgármester "mosolypropagandája" csak azt a célt szolgálja, hogy Tarlós István hangsúlyozza együttműködését a kormánnyal, de jelenleg nincs érdemi kooperáció a kabinet és a főváros között - mondta Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
 
A politikus azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy Tarlós István főpolgármester közölte: sikerrel zárult az orosz metrókocsik felújítása. 
 
Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: a főpolgármester tájékoztatójából kiderült, hogy Budapest "a világ legtökéletesebb metróját" vette meg, úgyhogy azt javasolja Tarlós Istvánnak, "a rettenetes szolgálati gépjárműjéből" szálljon át "a világ legtökéletesebb, ám klímamentes metrójára" és "ott keresse 35-40 fokban a fakockákat". 
 
Horváth Csaba sérelmezte, hogy a főpolgármester felszólította a közgyűlés pénzügyi és ellenőrző bizottságának tagjait, ne menjenek el a tervezett jövő heti ülésre, ahol az MSZP kérdéseit tárgyalták volna a metrókocsik felújításáról.     Az MSZP-s politikus szerint ez azért különösen súlyos, mert a bizottság feladat- és hatáskörénél fogva kompetens a kérdésben. 
 
Közölte: az ülésen - amelyre meghívták a BKV vezérigazgatóját is - többi között arra szerettek volna választ kapni, hogy a metrókocsik késedelmes szállítása és a műszaki hibák miatt mennyi a BKV aktuális kötbérkövetelése, ebből mennyit ismer el a vállalkozó, kapott-e a BKV javaslatot a pénzbeli követelések más formában történő törlesztésére, illetve van-e egyáltalán az orosz félnek fizetési hajlandósága. Arra is kíváncsiak, hogyan és mikor szerez érvényt a BKV jogi úton a követeléseinek, és kik segítik a BKV munkáját külső szakértőként. 
 
A politikus emlékeztetett: tavaly a városháza és a BKV azt közölte, a több milliárdos kötbérigény alkalmas lehet arra, hogy klímaberendezés kerüljön az orosz metrószerelvényekbe.     
 
Horváth Csaba azzal kapcsolatban, hogy Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos azt közölte, hogy számukra Tarlós István a legtökéletesebb főpolgármester, kijelentette: az a baj, hogy ami jó a Fidesznek és Orbán Viktor miniszterelnöknek, az rossz Budapestnek. 
 
A fővárosnak szerinte olyan főpolgármesterre lenne szüksége, aki az ő érdekeit képviseli, és el tudja érni, hogy Budapest visszakapja a befizetett adó 10 százalékát, amely alkalmassá tenné Budapestet saját életének menedzselésére. 
 
Kifejtette: ha lenne normális együttműködés a kormány és a főváros között, akkor a főváros megkapná azt az 5 milliárd forintot, amely ahhoz kell, hogy ne 7, hanem csak 3 évig tartson a Lánchíd és a Váralagút felújítása, illetve azt a 20 milliárd forintot, amelyből egy nyár alatt fel lehetne újítani a 4-6-os villamos vonalát 5-6 esztendő helyett. 
 
Ezek a konkrétumok, amelyek alapján el lehet dönteni, van-e a főváros és kormány között normális együttműködés - hangsúlyozta. 

Kapcsolódó párttagok