mszp.hu | Külföld | Franciaország Spanyolország
2014. február 06. 13:31

Franciaország súlyos adósságait törlesztheti a kisebbségvédelem terén

"Az Európai Parlament Kisebbségügyi Intergroupjának elnökeként üdvözölöm a Francia Nemzetgyűlés múlt heti döntését, miszerint Franciaország 14 év késlekedést követően ratifikálhatja az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Kartáját. Franciaország szocialista köztársági elnöke, Francois Holland végre teljesíti a 2012-es választások során megfogalmazott ígéretét, miszerint Franciaország kisebbségbarát uniós tagállammá válhat. A ratifikációval elismerést nyerhet a franciaországi hagyományos kisebbségek különleges jogállása. Franciaország ezzel legalább részben szakíthat az eddigi kisebbségi identitást tagadó jakobinus szemléletével. Ez nem csak Franciaország, de az európai kisebbségvédelmi törekvések, valamint a külhoni magyarok szempontjából is jelentős előrelépés lenne. A Karta ratifikációjával az Unió egyik alapító tagállama végre felzárkózik a közép-európai államokhoz a kisebbségvédelem terén. A Francia Nemzetgyűlés döntése azonban csak első lépés, szükséges még a Szenátus jóváhagyása, valamint a francia Alkotmány módosítása is, amelyhez a francia szenátorok és képviselők háromötödös többsége szükséges. A Kisebbségügyi Intergroup teljes támogatásáról biztosítja a francia kormányt az országban használt regionális nyelvek elismerésében. A Munkacsoport a jövőben az Európa Tanáccsal együtt szorosan figyelemmel követi a Kartában foglaltak végrehajtását és betartását Franciaországban." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, a Kisebbségügyi Intergroup (Frakcióközi Munkacsoport) elnöke a testület strasbourgi ülésén, amelyen a képviselők a franciaországi fejleményeket, valamint a spanyolországi katalán kisebbség helyzetét vitatták meg.

"A Nyelvi Karta esetében összesen nyolc uniós tagállam adós a ratifikációval, annak ellenére, hogy új tagállamot ennek hiányában nem is lehetne felvenni. Franciaország európai uniós tagállam, de szégyenszemre a mai napig nem ratifikálták az európai kisebbségvédelem alapját képező Kartát. Az Európai Unió egyik alapítója nem folytathat az uniós alapértékekkel, a koppenhágai kritériumokkal ellentétes gyakorlatot. Sajnálatos módon eddig Franciaországban semmibe vették a nyelvi sokszínűséget, elnyomták a kisebbségi, regionális nyelveket, a bretont, az elzászit, a katalánt, a baszkot, az okszitánt és a többieket. A francia szocialista kormány és a Nemzetgyűlés döntése értelmében ez az elnyomó politika érhet véget." - húzta alá a szocialista politikus.

Tabajdi Csaba a katalán kisebbség helyzete kapcsán kiemelte, hogy "elfogadhatatlan, hogy a spanyol kormány bezáratta az utolsó valenciai katalán rádióállomást, amely több mint három millió katalánt hagy anyanyelvű műsorok nélkül. A kisebbségi és nyelvhasználati jogokkal kapcsolatban alapvető elvnek kell lennie annak, hogy szerzett jogokat elvenni vagy szűkíteni nem lehet. Spanyolország több esetben megsértette a kisebbségi nyelvek európai kartáját a katalán ügyben, annak ellenére, hogy azt 2001-ben aláírta. Az ilyen jogsértések csak növelik a katalánok és a központi kormányzat között amúgy is meglévő feszültséget. A feszültség oldásának egyetlen megoldása a nyelvhasználati jogok kiszélesítése lehet."