mszp.hu | Belföld
2020. április 20. 15:07

Függesszék fel a végrehajtásokat és tájékoztassák tisztességesen az embereket minden téren!

Nem történt meg az emberek megfelelő védelme a koronavírus-járvány idejére: minden végrehajtás, inkasszó leállításáról értesítést, valamint 80%-os bérpótlást és a kórházi ágyak átszervezését követeli az MSZP.

Teljesen ellentmondásosak a kormány járványügyi intézkedései, nincs kiszámíthatóság. Tömegek vesztették el a jövedelmüket és az egészséghez való alkotmányos alapjogukat – ezek azonnali orvoslására szólítja fel a kormányt az ellenzék; az MSZP konkrét javaslatokkal is segíti a problémamegoldást. Ezekről beszél dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese és Csárdi Antal, az LMP képviselője hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„A kilakoltatási moratóriumot ugyan kitolták, de csak az nem kerül utcára, aki ezt tudja.  Az ideális az lenne, ha a végrehajtó erről tájékoztatná az érintetteket, de az ellenkezője történik, a végrehajtó azt írja, hogy hagyják el az ingatlant, és sokan megijednek, és maguktól elmennek” – mondta Szakács László.

„Ez egy nem jogvégzett személy számára ijesztő lehet, és sajnos elég jelentős azok száma, akik ilyenkor kilépnek a bizonytalanságba” – tette hozzá Csárdi Antal.

Az MSZP azt kéri, minden végrehajtást állítsanak le, mivel a kormány becslése szerint naponta 4.5-6000-en veszítik el a megélhetésüket, sőt sokak maradék, kevés jövedelmének még most is inkasszózzák a 33, vagy az 50%-át. „Egy nagyon nagy rétegnek már felmondták a hitelszerződését, de még nincsenek végrehajtás alatt: ők vannak a behajtó cégeknél. Ezeket a behajtásokat is állítsák le a kilakoltatásokkal együtt! Most a családokra kell vigyázni, a családok anyagi és lakhatási biztonsága a legfontosabb” – hangsúlyozta dr. Szakács László.

„Nem úszhatja meg a kormány, hogy azoknak a családoknak adjon támogatást, akik „kedd estéről szerda reggelre” elvesztették jövedelmüket és esélyük sincs rövid időn belül állást találni” – mondta Csárdi.

„Mi azt mondjuk, hogy most a magyar államnak ki kéne fizetni a magyar munkavállalók teljes jövedelemének 80%-át!” – követelte az MSZP elnökhelyettese – „Ezt a körülöttünk levő országokban mindenhol megteszik!” Utalt rá, ami nálunk van, az egyfajta másolása a német „kurzarbeit”-nek , azaz lerövidített munkaidőnek. „A lényeg a Fidesznél mindig az apró betűs részben van: először be kell bizonyítani, hogy csak 50%-át veszítette el valaki a megrendelésének, aztán, hogy nemzetgazdasági érdek, hogy ez a cég fennmaradjon, és ennyi embert alkalmazzon, és még ki tudja mi mindent, azért, hogy támogatást kapjon”.

A közfinanszírozott kórházi ágyak 60%-ának kötelező, Kásler miniszter által elrendelt kiürítésével kapcsolatban, az LMP-s politikus elmondta, hazugság az, hogy nem maradnak így betegek ellátatlanul, tragédiák sora igazolja az ellenkezőjét.

„Azt nem látjuk egészen pontosan, hogy mit, miért tesz a kormány. Vagy ellaposították a fertőzési görbét, vagy fel kell szabadítani ágyakat. Vagy május 3-án tetőzik a járvány, de akkor meg miért tartanak érettségit május 4-én? Valamelyik állítás, nyilván nem stimmel. Olyanokat küldenek haza, akik lebénultak, vagy szondán keresztül kell táplálni – őket nem tudják a családtagok ellátni.

Az sem erősíti a bizalmat, hogy ebben a helyzetben igazgatókat rúgnak ki” – érvelt Szakács László, aki szerint a mostani helyzet a 39.500 helyett 15-20.000 szabad ágyat igényelne csak, de ebben azok az ágyak is benne vannak, amelyeket például a kollégiumok „lefoglalásával” is biztosítottak, így nem kellene betegeket hazaküldeni.