mszp.hu | Belföld
2020. november 16. 08:28

Független átvilágítást és jogi eljárást kezdeményezünk az MTVA-val szemben!

Független átvilágítást és jogi eljárást kezdeményezünk az MTVA-val szemben!
Egy kiszivárgott hangfelvétel megerősíti, hogy a közmédiában előre meghatározott módszerek és irányvonalak mentén gyártanak olyan híreket, amelyek nincsenek köszönőviszonyban a valósággal.

A hírgyár egyetlen feladata ugyanis, hogy kiszolgálja a kormánypártokat, azoknak a dolgozóknak pedig, akiknek nem ez jelenti a közszolgálatiságot, nem hagynak más lehetőséget, csupán a felmondást.

Mindezek miatt a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának ellenzéki tagjai indítványozták a kuratórium következő ülésén az ügy napirendre vételét, és kezdeményezték a Médiatanács eljárását a közmédiánál kialakult helyzet kivizsgálása és orvoslása érdekében.

Az MSZP az ügy rendkívüli súlyossága miatt elvárja a médiahatóságtól, hogy soron kívüli határozatában a közszolgálati médiaszolgáltatóval szemben a legmagasabb összegű bírságot szabja ki.

Újabb bizonyítéka került elő a közmédia kormányzati kézi vezérlésének, ami azt mutatja, hogy rendszerszinten van probléma a köztájékoztatással. Ezért az MSZP a médiahatósághoz fordul, továbbá a Közszolgálati Testületnél kezdeményezi az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. teljes átvilágítását, valamint annak vizsgálatát, hogy a testület által létrehozott Közszolgálati Kódexszel mennyire vannak összhangban a kikerült hangfelvételen hallható információk, valamint Bende Balázson kívül kinek a személyes felelőssége állapítható meg.

Ez az ügy súlyos kérdéseket vet fel az NMHH és a Médiatanács elnökének tevékenységével kapcsolatban is, mivel évről évre olyan beszámolókat készít, amely szerint a közszolgálati média megfelelően működik. Ezért az MSZP kezdeményezi Karas Monika és az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel meghallgatását a területért felelős Kulturális bizottságban.

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok