2012. július 12. 13:51

Független bíróságok nélkül nincs uniós csatlakozás

A bíróságok független, átlátható és hatékony működése a demokrácia és a jogállam egyik alapvető követelménye. Az elért eredmények ellenére, a tagjelölti státuszra váró Albániának még sokat kell tennie azért, hogy meggyőzze az Európai Unió döntéshozóit, és elsősorban az ország lakóit arról, hogy az igazságszolgáltatás pártatlanul működik - jelentette ki Göncz Kinga, az Európai Parlament és az albán törvényhozás tagjainak soros brüsszeli találkozóján. A szocialista EP-képviselő a bírósági reformról szóló napirendi pont előadója volt a csütörtök délelőtti eszmecserén.

Az Európai Bizottság mostanáig azért nem javasolt tagjelölti státuszt Albániának, mert egy sor területen haladást vár az országtól. Az igazságszolgáltatás reformja az egyik olyan követelmény, amelynek végrehajtásától függ a kedvező bizottsági ajánlás megszületése idén ősszel - mondta Göncz Kinga. “A megtett lépések ellenére, az albán kormány és a parlament továbbra is adósak egy sor jogszabállyal, és a már meghozott törvények maradéktalan végrehajtásával. Külön aggodalomra adnak okot az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásának a jelei, amelyek megmutatkoznak a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság tagjainak jelölésére és megválasztására vonatkozó szabályozásban is" - fejtette ki előadásában Göncz Kinga.

A képviselő kiemelte, hogy a továbbra is virágzó korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc mindaddig nem fog eredményre vezetni, amíg a bírói kart nem sikerül megtisztítani a korrupt tisztségviselőktől. “Bízom benne, hogy a kormánypártok és az ellenzék képviselői hamarosan megállapodnak a bírák immunitásának eltörléséről szóló alkotmánymódosításról, ez ugyanis az egyik feltétele annak, hogy a korrupció gyanújába keveredett bírósági alkalmazottakat felelősségre lehessen vonni".

Göncz Kinga súlyos problémának nevezte azt is, hogy a szervezett bűnbandák nem egyszer a vérbosszúval való fenyegetőzéssel, zsarolással igyekeznek kedvező ítéleteket kicsikarni a bíróságoktól. A képviselő kulcsfontosságúnak nevezte a demokratikus politikai erők összefogását az európai uniós csatlakozási folyamat előrelendítése érdekében. "Az együttműködésnek már születtek kézzelfogható eredményei, hiszen sikerült több, a parlamenti képviselők háromötödének egyetértéséhez kötött jogszabályt elfogadni, körvonalazódik a megállapodás kormány és ellenzék között a választási törvényről. Albánia emellett előremutató szerepet játszik a regionális együttműködésben. Az albániai demokratikus politikai erők elhatározásán múlik, hogy teljesítsék a tagjelöltség megadásához szükséges feltételeket" - hangsúlyozta Göncz Kinga.