2011. május 25. 12:22

Függöny!

Az Orosháza városát vezető fideszes többség múlt hét pénteken két iskola és egy óvoda fenntartását átadta a Katolikus és a Református Egyháznak, pontot téve arra az ügyre, amely a polgármester február eleji nyilatkozatával kezdődött.

Ekkor tudatta a közvéleménnyel Dancsó József azt, hogy két egyháztól is megkeresést kapott, mi szerint azok szándékukat fejezték ki oktatási intézmények átvételére. „Színjáték” – mondta erre az MSZP, az átadás fideszes indoklására pedig, vagyis, hogy „nincs pénz”, azt, hogy hazugság: arra van pénz, amire akarnak.
 
Kértük, hogy hozzák nyilvánosságra a két egyház levelét, de nem tették, pedig ezzel kellett volna kezdeni. Végül a múlt heti testületi ülés 21. napirendi pontja előterjesztésének a végére beszúrták a leveleket, azok a város honlapjáról letölthetőek.

Igaz, ezeket a dokumentumokat, mint az előterjesztés részeit még a csütörtök esti módosítással együtt sem küldték ki a képviselőknek. Vajon miért?
 
A lényeg, hogy – végre, közel négy hónap után, legalább utólag – olvashatják az orosháziak dr. Kiss-Rigó László püspök úr következő szavait: a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolafenntartásra „akkor vállalkozik, ha az adott helyen megfogalmazódik az igény a keresztény értékrend alapján történő oktatásra-nevelésre…” Ez csak azért érdekes, mert az Eötvös iskolában, mint ismeretes, a tanév elején annyira nem volt jelentkező katolikus hittanra, hogy azt nem is tudták elindítani. Nos, ezt az intézményt adták át most a Katolikus Egyháznak…
 
Láthatja végre mindenki, hogy kik írták alá az Orosházi Református Egyházközség megkereső levelét: Zalai Mihály fideszes alpolgármester, Kovács Árpád fideszes önkormányzati képviselő, tanácsnok, Csizmadia Gergely Fidesz-tag, és így tovább…
 
Kovács Árpád helyzete különösen érdekes, hiszen ő tanácsnokként felel az egyházi és civil kapcsolatok koordinálásáért, miközben református lelkészként iskolakérő levelet írt az önkormányzatnak, azaz voltaképpen saját magának. A testületi ülésen pedig – nagy egyetértésben saját magával –, láss csodát, meg is szavazta azt. Zalai Mihály – aki képviselőként még aláírta a levelet – és Kovács Árpád még csak nem is tartózkodtak ennél a napirendi pontnál a szavazáskor!
 
A színjáték tehát véget ért, az adófizetők pénzén felújított oktatási intézményeket átadták. A függöny legördült. De nem tapsol senki. Csend van.
 
Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő