mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2021. június 02. 16:47

Futball rangadót, rendezvényeket lehet tartani, képviselő-testületi ülést nem

Futball rangadót, rendezvényeket lehet tartani, képviselő-testületi ülést nem
Nem korlátozhatóak tovább a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogok!

Ha több tízezres zsúfoltságban lehet a stadionokban tombolni, akkor álljon helyre végre az emberek valamennyi demokratikus joga is Magyarországon – emelte ki a Magyar Szocialista Párt online sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke és Horváth Csaba, Zugló polgármestere szerda délután a Puskás Stadionnál.

„Van már jogszabályi lehetőség arra, hogy 68.000 lelkes és hangos szurkoló találkozzon itt egy foci rangadó erejéig. Van arra is lehetőség, hogy közel 200 parlamenti képviselő találkozzon és döntsön a Parlament épületében, mint ahogy kocsmába is lehet járni, sőt, innen nem messze, a városligeti műjégpálya betontaván 11.000 vendégszurkoló teheti majd tiszteletét estéről estére, összesen 16.000 négyzetméteren. Ellenben 22 képviselő, Zugló képviselő-testülete, mint ahogy akár a legkisebb településen lévő 3 fős képviselő-testület sem találkozhat döntés céljából” – emlékeztetett Horváth Csaba.

Hozzátette, mindez annak ellenére van így, hogy a jogfosztott képviselők egyébként az összes szükséges védettséget igazoló dokumentummal rendelkeznek.

A polgármester felszólította a kormányt, hogy a visszaélésszerű joggyakorlást fejezze be. „Ha már minden létező tevékenységet korlátozásoktól mentesen lehet végezni, akkor megkérjük őket nagyon szépen, hogy az egyéb jogi korlátozások is oldják fel: jelen esetben az önkormányzatok képviselőtestületeinek és bizottságainak működőképességét is állítsa helyre”!

„Nyilvánvalóan kényelmes kívülről nézve egy polgármesternek egy személyben döntenie, de nem demokratikus! (…) Már minden adottság megvan ahhoz, hogy ezek az enyhítések megtörténjenek, és nagyon jó lenne, hogy ha ezt a veszélyhelyzeti korlátozást a kormány nem használná kettős mércére és nem használná visszaélésekre!” – húzta alá.

Kunhalmi Ágnes szintén a kormány által előszeretettel alkalmazott kettős mérce veszélyeire figyelmeztetett és arra kérte a kabinetet, ne akadályozzák majd ősszel az ellenzéki előválasztást, hiszen erre ígéretet is tettek.

„Ha netalántán mégis kettős mércét alkalmazva, visszaélve a hatalmával a Fidesz megpróbálná megakadályozni Magyarországon az országosan először megrendezett előválasztásokat, abban biztosak lehetnek, hogy a demokrácia népünnepélyévé fogják tenni azok a demokrata polgárok, akik igenis egy új eszközzel akarják gyakorolni a demokráciát” – helyezte kilátásba.

Az MSZP társelnöke a demokratikus értékrendű magyar választók felelősségére hívta fel a figyelmet az előválasztás miniszterelnök-jelölti fordulójában. „A tét 2022-ben nagyon nagy: vagy hagyja Magyarország kiteljesedni ezt az autoriter rendszert egy nyílt diktatúrává, ami felé öles léptekkel halad a kormány, vagy visszatér Magyarország ahhoz, hogy azokat a jövőbeli kihívásokat, amelyek érik, demokratikus keretek között próbálja a magyar társadalom megoldani”.

Kérte, hogy az emberek vegyenek részt az előválasztáson, és figyelmükbe ajánlotta a hat ellenzéki párt által indított új, előválasztási honlapot, az elovalasztas2021.hu-t. „Mindenkire számítunk, és természetesen, mint az MSZP társelnöke, arra buzdítunk mindenkit, hogy (…) az MSZP-Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltjére, Karácsony Gergelyre szavazzanak bátran! Őt látjuk egyedüli garanciának arra, hogy nemcsak megnyerni képes a választásokat és megverni Orbán Viktort 2022-ben, hanem arra is, hogy utána kormányozzon, hiszen főpolgármesterként is hatalmas ellenszélben, folyamatos kormányzati támadások ellenére is képes tartani az irányt és működtetni a fővárost. Nemcsak megnyerni kell egy választást és egy nagyon széles társadalmi réteget integrálva összefogni, hanem utána kormányozni is tudni kell ezt az országot!” – húzta alá Kunhalmi Ágnes.