Belföld
2012. november 04. 09:45

Fűtéstámogatás a fagyhalál ellen

A tél fenyeget. Az idő sürget. Az emberség kötelez. Mesterházy Attila írása a héten.

 

Megdöbbenéssel olvastam, hogy veszélybe került a hajléktalan emberek téli ellátása a vidéki településeken. Pedig a pénz elvileg ott van az idei költségvetésben. Ám az illetékes minisztérium még ki se írta azt a pályázatot, amely lehetővé tenné, hogy a hajléktalan-ellátó szervezetek lehívják a szükséges összeget. A vidéki ellátó-szervezetek e pénz nélkül nem tudnak dolgozni.
 
Az egyre hidegebb időjárás közepette a külön segítség nélkül maradó hajléktalan emberek súlyos veszélybe kerülnek.
Az állapotok azonban még ennél is súlyosabbak. Kevesen tudják azt a szomorú igazságot, hogy minden évben több embert ér fagyhalál saját otthonában, mint az utcán. Ennek oka, hogy aki szegény, annak gyakran a fűtésre sem futja. Ha nincs segítő, segíteni tudó családtag, ismerős, szomszéd, akkor ezeket az embereket magányosan érheti a hideg és a halál.
 
Sajnos, a helyzet aligha fog javulni az előttünk álló tél folyamán. Bár a miniszterelnök 2010-ben személyesen ígérte meg a rezsiköltségek befagyasztását, ez nem következett be. Az infláció egyre csak koptatja a kereseteket és a szociális jövedelmeket. A foglalkoztatási helyzet romlik. A kormány által létrehozott közmunka bére kenyérre se elég.
 
Rezsistop helyett ma háromszor annyian vannak, akik nem tudják a rezsijüket fizetni, mint a kormányváltás idején. A rezsire fordított kiadások a háztartások jövedelmének egyre nagyobb hányadát emésztik fel. Ha valakinek alacsony a keresete, netán segélyből él, akkor a szó legszorosabb értelmében az evés és a fűtés között kell választania. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2 millió 860 ezer ember nem jut kellő mennyiségű húsételhez, 1 millió 154 ezren pedig megfelelő fűtéstől megfosztottan élnek. 140 ezer háztartás, közel 400 ezer ember szorult ki teljesen az áram-, gáz, vagy távhőellátásból.
 
Nem állítom, hogy ez a helyzet kizárólag a kormány hibája. Azt viszont állítom, hogy a kormány ezt a helyzetet tovább rontja. Az Orbán-kormány nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd. Intézkedéseivel a középosztályt szegényebbé, az alsó középosztályt szegénnyé tette, a szegényeket pedig kétségbeejtő helyzetbe sodorta.
 
Ahhoz, hogy ez megváltozzon, radikális változásokra volna szükség a kormányzati politikában. Nem reménykedem abban, hogy erre a Fidesz képes és hajlandó volna. Ezért is vagyok szilárdan meggyőződve arról, hogy kormányváltásra, mégpedig baloldali programra alapozott kormányváltásra van szükség.
Addig is, míg ez bekövetkezik, menteni kell, aki és ami menthető. Ezért javaslom, hogy hozzunk létre fagyhalál elleni alapot. Ez segítene a kritikus helyzetben lévő, a fűtést fizetni nem tudó embereknek, hogy átvészelhessék az év legnehezebb időszakát. Pénz is van rá, hiszen mindenkitől 19 fillért von le az állam minden egyes elfogyasztott kilowattóra energia után. Ez a pénz egy külön alapba folyik, ahol mostanra 10 milliárd forint gyűlt össze. Ebből az összegből kellene és lehetne elérni, hogy senkinek se kelljen a huszonegyedik századi Magyarországon fagyhalált halnia. Ez a pénz fontosabb, mint az a közel 2,5 milliárd forint, amit a parlamenti őrségre szór el a kormány. Fontosabb, mint az a legalább 2,5 milliárd, amit a Kossuth tér átépítésére ad ki. Fontosabb annál az 1,75 milliárdnál is, amit az elmúlt két hétben extra egyháztámogatásra fordított, s fontosabb a háromszorosan túlárazott, 300 millióba fájó "Nemzeti Könyvtár" sorozatnál is. Nem beszélve a 100 milliárdos stadionépítési lázálomról.
 
A háztartásonként 20-50 ezer forintos fűtéstámogatás nem egyszerűen segítséget, hanem az életet jelenthetné sokak számára. Hiszem, hogy ez nem politikai hovatartozás, hanem emberség kérdése. A tél fenyeget. Az idő sürget. Az emberség kötelez.
 
Mesterházy Attila
elnök, frakcióvezető