"Futószalagon gyártják a szegényeket"

Kevesen dolgoznak Borsodban, akik meg dolgoznak, azok is éhbérért. Fizetésemelést, munkahelyeket követelnek a szocialisták.

Az ország legszegényebb kistérsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. Ez a Bodrogköz, ahol 32 ezer forint/hó az átlagjövedelem. A munkanélküliségi ráta az észak-magyarországi régió megyéi közül szintén Borsodban a legmagasabb, 15,7 százalékos. Nyilvánvaló, hogy a megyének komoly segítségre van szüksége, a közmunkaprogram helyett valódi, piaci fizetéseket nyújtó munkahelyeket kell létrehozni. Emellett az egész országban 100 ezer forintra kell emelni a nettó minimálbért, s jelentősen meg kell emelni a közszférában dolgozók bérét is. Minderről Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt hétfőn Miskolcon. A város országgyűlési képviselője, dr. Varga László szerint az MSZP Családbarát Miskolcért programjának elfogadásával a miskolci önkormányzat is segíthet abban, hogy a fizetésükből éppen megélő miskolci munkavállalók terhei csökkenjenek.

Korózs Lajos a KSH legfrissebb adatait ismertetve elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők nettó átlagjövedelme 124 ezer forint, de közülük a fizikai munkát végzőké jóval kevesebb, csupán 90 ezer. Az egészségügyben dolgozók nettó átlagbére szégyenletesen alacsony, 75 ezer 628 forint, ez kevesebb, mint a közmunkás átlagbér. A szociális szférában utoljára az ő államtitkársága, azaz szocialista kormány idején történt béremelés, 2009-ben. Azóta a fizetések értéke jelentősen csökkent, hiszen éveken keresztül magas volt az infláció. A jelenlegi kormány ennek ellenére idén csupán bérkiegészítést adott az ágazatban dolgozóknak, ami egyrészt csak 2/3-uknak jár, másrészt december 31-ig szól. Ráadásul a jövő évi költségvetésben sincs nyoma bérfejlesztésnek. „Ezért mondja azt az MSZP, hogy a kormány futószalagon gyártja a szegényeket" – jelentette ki.

A szocialisták elképzeléseit ismertetve kijelentette, hogy a párt továbbra is ragaszkodik a 100 ezer forint nettó minimálbér bevezetéséhez, s azt is javasolják, hogy a kormányzat nettó 150 ezer forintra emelje a közszférában dolgozók bérminimumát. Az intézkedés forrása a GDP-növekedésből származó többletbevétel (ez jövőre várhatóan 500 milliárd forint lesz), illetve a luxuskiadások leállításával megspórolt összeg lehetne. Felháborítónak nevezte, hogy a Matolcsy György vezette jegybank több tízmilliárdos nagyságrendben szórja a pénzt kastélyok, villák, festmények megvásárlására, s azt is, hogy az állami cégek vezetőinek bérplafonját havi 5 millió forintra emelte a kormányzat.

Dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője, az MSZP megyei elnöke szerint a Korózs Lajos által elmondottak állami feladatok, de önkormányzati szinten is lehetne tenni azért, hogy az emberek jobban kijöjjenek a fizetésükből. Példaként az MSZP Családbarát Miskolcért programját hozta fel. A párt ebben arra tesz javaslatot, hogy a város – főleg különböző kedvezmények biztosításával – igyekezzen a miskolci családok anyagi helyzetén javítani. Ez már csak ezért is fontos, mert Miskolc lakosságának 2/3-a a létminimum körül, vagy az alatt él, így nem csoda, hogy nagyon sokan máshol (leginkább külföldön) keresik a boldogulást. Ennek az eredménye az, hogy ma már 160 ezren sem élnek a városban. „Nem lehet sikeres az az ország, ahol minden második polgár sikertelen, s igen sokan élnek a létminimum alatt" – jelentette ki.