mszp.hu | Belföld
2024. február 11. 16:14

Galkó Balázs: Vállt vállnak vetve kell együtt, előre menetelni

Galkó Balázs: Vállt vállnak vetve kell együtt, előre menetelni
Kunhalmi Ágnes legújabb videójában Galkó Balázs színművésszel beszélgetett. Az MSZP társelnöke a június 9-i választások tétjéről, az ellenzéki pártok hozzáállásáról, valamint a közös lista fontosságáról is szót ejtett.

Június 9-én egy napon kerül megrendezésre az európai parlamenti és az önkormányzati választás, az MSZP-nek pedig feltett szándéka legalább százezer aláírást összegyűjteni március 15-ig, ezzel meggyőzve a demokratikus ellenzéki pártokat a közös lista fontosságáról. Így érhető el ugyanis jó eredmény, így lehet visszaszorítani a fideszes túlhatalmat. Az együtt indulásnak azonban üzenetértéke is van, külön listákkal azt mutatná a hazai ellenzék, Orbán Viktor megverhetetlen, legyőzhetetlen. A kutatások azt mutatják, egy közös listára többen szavaznának, az ellenzéki voksolók 90 százaléka hajlandó lenne a közös listára leadni szavazatát.

Az önkormányzati választások is hasonlóan fontosak, mint az európai parlamenti választás, ugyanis a fővárost nem szabad hagyni elveszni, nem szabad elengedni a közgyűlési többséget. Így tehát mind az EP, mind az önkormányzati választásoknak hatalmas a tétje, foglalta össze Kunhalmi Ágnes.

Galkó Balázs szerint az a legfontosabb, hogy minden ellenzéki párt megértse, nem egymást kell elgáncsolni, hanem vállt vállnak vetve kell együtt menetelni. Ilyen hozzáállásra Magyarországra talán csak pár évig volt példa az 1990-es évek elején, tette hozzá. 

Kunhalmi Ágnes szerint Orbán Viktor sikeresen osztotta meg az országot, különböző társadalmi csoportokat sikerrel „ugrasztott” egymás ellen, ez a szembenállás pedig a pártokra is kiterjedt. Azok, akik politizálnak és összetartó társadalmat akarnak, őket az az elv vezérli, hogy az emberek demokratikus körülmények között, saját maguk szabályai szerint élhessenek együtt. Az MSZP ezeket az együttes nemzeti minimumokat szeretné megteremteni.

Galkó Balázs szerint jól példázza az együttműködés fontosságát a zenekarok felépítése is, ugyanis ott sem külön-külön játszanak a zenészek, hiszen akkor szétesne az egész.

Kapcsolódó párttagok