Garai István Levente az egészségügyi salátatörvényről a Reggeli gyorsban

Garai István Levente ma reggel a Klubrádióban mondta el aggályait az egészségügyi salátatörvénnyel kapcsolatban.

Szénási Sándor.: - 7 óra 11 perc van, tehát Hegyi Szabolccsal, a TASZ politikai szabadságjogok programvezetőjével beszélgettem az előbb és most itt van Garai István Levente, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja. Jó reggelt kívánok!

Garai István Levente, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja.: - Jó reggelt kívánok! Sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm a rádióhallgatókat, és jó egészséget kívánok mindenkinek a mai politikai borzalmas közéletben is.
 
 Szénási Sándor.: - Hát engedje meg, hogy viszont kívánjam Önnek én is. A kormány elfogadta az új egészségügyi salátatörvényt és most az elkövetkező néhány percben arról kellene beszélnünk, hogy ennek a salátatörvénynek mi a torzsája. Ugye van 9 törvény, amit módosítanak, és van egy jó hír, legalábbis nekem az, hogy teljes joggal akarunk csatlakozni az Eurotransplanthoz.

Garai István Levente, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja.: - Pontosan. Na, ezt akartam mondani mert, hát...
 
 Szénási Sándor.: - Mondja akkor!
 
Garai István Levente, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja.: - ...én három szakvizsgával rendelkező orvos vagyok és műveseállomáson is dolgoztam, és azt szoktam mondani, hogy a betegek érdekében bárkivel hajlandó vagyok szövetséget kötni, vagy akár még a saját, ne adj' isten kormányommal szemben is menni.  Az előző parlamenti ciklusban például a félegyházi kórházat ötször mentettem meg, egyszer pedig egy törvényjavaslatot átírtam és az összes városi kórházat megmentettem. Tehát ez a fajta Eurotransplanthoz való csatlakozás, ez egy nagyon jó dolog, mert annakidején sokszor tapasztaltam, hogy például veseátültetésre elég hosszú idő kellett hogy rendelkezésre álljon, ez ezzel kapcsolatosan nyilván rövidülni fog. Na, az összes többi törvényjavaslatot egyébként meg, amit a parlamentben szoktam mondani, többé-kevésbé az intézményesített népirtásnak a része.
 
 Szénási Sándor.: - Na várjon! Pillanat, egy pillanat, pillanat! Tehát mondjuk a hamisított gyógyszerek ellen szóló rendelkezésekről is úgy véli, hogy népirtás?

Garai István Levente, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja.: - Nem, nem, nem! Hát az mehet, az mehet, csak vannak lényegesebb területek is tehát, amely majdnem minden beteget érintenek.
 
 Szénási Sándor.: - Például?

Garai István Levente, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja.: - Hát például ugye minden beteget érint az hogy az orvosok és az egészségügyi dolgozók menekülnek az országból, például 2011. első félévében 469 orvos ment, kért jó hírnév igazolást, 2012. első félévében pedig 542. És lassan már ott tartunk, hogy az orvosok 20%-a elhagyja Magyarországot, elhagyta Magyarországot. ÁSZ jelentés alapján például 171 háziorvosi praxis üres. Na most ebben az uborkasaláta törvényben, mert ezt én így szoktam fogalmazni - az előző is egy uborkasaláta törvény volt - az 53. §. részleges indoklása a következő: "Továbbra is indokolt annak előírása, hogy az ágazati előmeneteli rendszer keretében megállapított illetmény vagy bérnövelés ne képezzen pótlétalapot az úgynevezett mozgó bérpótlékok vonatkozásában." Na most amikor augusztusban megvolt a béremelés, hát ez nem béremelés volt, csak bérkiegészítés, amiből az következett, hogy a különböző pótlékok, ugye ügyeleti díj, egyéb pótlékoknak az emelése így kimaradt belőle, az volt az ígéret, hogy majd 2013-ban ez az emelés beleolvad az alapbérbe. Na most ebből, amit az előbb elmondtam, pont az ellenkezője van. Na most, amikor én ezt elmondom, és különböző adatokat a KSH-tól vagy az ÁSZ-tól, vagy éppen még mondjuk az Egészségügyi Minisztériumtól is fölidézek, tehát nagyon röviden hadd mondjam el, hogy például a kórházi adósságállományt több alkalommal nem akarták velem közölni, s akkor pedig mondtam neki, hogyha az aluljárókban szolgálatot teljesítő újságárus bemegy a minisztériumba, annak is ki kell adni, mert ez közérdekű adat, végül be kellett pereljem a kormányt és a Fővárosi Bíróságon ezt megnyertem.
 
Szénási Sándor.: - És tehát megkapta az adatokat.

Garai István Levente, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja.: - Meg ám, meg ám! Na most egy borzalmas adatot mondok, konkrét adatot: például másféltucat kórházban megszüntették az aktív betegellátást, így Kiskunfélegyházán is két éve, és amióta ugye az intézményesített népirtás folyik a gyógyítás helyett, a kórház adósságállománya 400 millió forinttal emelkedett. Na most, meg a nyolc év, meg a nyolc év, meg a nyolc évet feszegetjük itt?
 
Szénási Sándor.: - Tessék, még mondjon egy mondatot!

Garai István Levente, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja.: - Na, hát ugye 2002. januárjában nettó 71 352 forint volt az egészségügyi ágazatban dolgozók bére, 2010. januárjában 122 376 forint, tehát 51 024 forinttal emelkedett, 2012-ben pedig az adórendszernek köszönhetően 118 726 forintra csökkent. Ugyanakkor a Semmelweis Tervben, már kormányzati pozícióban szó szerint azt mondták, hogy az egészségügyi ágazat megújítása érdekében azonnali béremelésekkel itthon tartjuk az orvosokat. Na ez nem igaz. Na a következő, ami ebben az uborkasaláta törvényben benne van a béreken túlmenően, ami eléggé borzasztó, hogy például nemcsak arról van szó, hogy a kórházak államosítása, most nemsokára majd jönnek a különböző rendelőintézetek, és a rendelőintézetek kapacitásának és egyéb ilyen ellátási területtel való összefüggésekkel kapcsolatos döntéseket majd megint a minisztérium hozza meg. De ennél sokkal súlyosabb az hogy az egyetemeket is ki akarják nyírni, az egyetemek önállóságát és egészségügyi ellátó tevékenységét.
 
Szénási Sándor.: - A klinikák leszakítása, igen.
 
Garai István Levente, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja.: - Így van. Tehát a szakmai felügyeletet, az ellátási szerződést, a miniszter csökkentheti az egyetemekhez tartozó egészségügyi intézmények kapacitását, a kapacitások szakmai összetételét is megváltoztathatja a törvénytervezet szerint. Tehát ez egy őrület.
 
Szénási Sándor.: - Értem. Köszönöm szépen, hogy itt volt velünk. Hát sajnos erre a rövid néhány percre futotta, de én azt tudom javasolni Önnek is, másoknak is, hogy keressék a lehető legnagyobb nyilvánosságot ezekkel az adatokkal, hogy jussanak el minél több emberhez, hogy át tudják gondolni, hogy hol élnek és milyen körülmények között. Köszönöm szépen, hogy velünk volt.

Garai István Levente, Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagja.: - Nagyon szépen köszönöm én is a lehetőséget. További szép napot kívánok Önnek is, és a rádióhallgatóknak is! Köszönöm szépen.
 
Szénási Sándor.: - Mi is Önnek, s minden jót kívánunk! Garai István Leventét, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista tagját hallották.