Garanciát adnának a munkára a szocialisták

A fiatalok munkához jutását segítené a garanciaprogram. Vagy munkát kapnának, vagy munkához vezető képzést.

A magyar fiatalok közel 30 százaléka munkanélküli: a statisztikai adatok szerint a 15-24 év közötti korosztály több mint 28 százaléka nem talál magának munkát, az iskolapadból sokuk első útja a munkaügyi kirendeltségekbe vezet. A generáció Európában sem áll sokkal jobban, az uniós tagállamok összességét tekintve esetükben 22 százalékot meghaladó az európai ráta (miközben a teljes népesség körében ez ennek a felét sem éri el). Az Európai Szocialisták Pártja (PES) éppen ezért szorgalmazza az Európai Ifjúsági Garanciaprogram elindítását, amely a fiatalok álláshoz jutásához, vagy munkaorientált képzéséhez nyújtana – mint neve is mutatja – garanciát. A program Ausztriában és Finnországban már működik, a tapasztalatok jók. Ezt kellene bevezetni egész Európában, köztük Magyarországon is.

Minderről dr. Gúr Roland, a demokratikus ellenzéki szervezetek részvételével januárban elkezdett, Szövetség a változásért címet viselő tárgyalás-sorozat egyik résztvevője, az MSZP kül- és Európa-politikai tárgyalódelegációjának tagja beszélt az ÉszakOnline-nak.

Elmondta: az Ausztriában és Finnországban már bevezetett program célja az, hogy e generáció a tanulmányok elvégzését vagy a munkanélkülivé válást követően legkésőbb négy hónappal garantáltan újabb munkalehetőséget kapjon, vagy tanulmányait folytathassa, átképzésen vehessen részt. Az említett fiatalok munkanélkülisége évente körülbelül 100 milliárd euró „többletterhet" ró az Európai Unióra, míg az Európai Szocialisták Pártjának kutatása szerint 10 milliárd euró felhasználásával mintegy két millió fiatalnak teremthetnénk újra perspektívát.

Gúr Roland megítélése szerint a programtól függetlenül Magyarországon végre rendbe kellene már tenni a diplomások gyakorlati rendszerét is, hiszen mind a mai napig előfordul, hogy a frissen végzett szakembereket sokszor írott szerződés nélkül, megalázó díjazásért dolgoztatják hosszabb ideig úgy, hogy gyakran még a szociális juttatásokat (például a társadalombiztosítási jogviszonyt) sem kapják meg.

Hangsúlyozta azt is, hogy a diákok mobilitásával kapcsolatos jelenlegi kormányzati politika (is) teljes kudarc, egyszerűen nem lehet adminisztratív eszközökkel itthon tartani azokat, akik a megélhetésük miatt kínjukban külföldön akarnak munkát vállalni. A megoldás nyilván csak az lehet, ha olyan környezetet teremtünk, hogy egyrészt ki se menjenek, s ha mégis, akkor a külföldön megszerzett szakmai gyakorlatot és tudást a későbbiekben itthon, Magyarország javára hasznosítsák.

Emlékeztetett, hogy az Európai Szocialisták Pártja európai ifjúsági foglalkoztatási stratégia megalkotását is sürgeti, e program vezérsíkja mentén használnák fel az említett évi 10 milliárd eurót. A forrás egy része európai pénzügyi tranzakciós adóbevételekből, illetve egyéb, zöld adókból származna. A stratégia részét képezné a munkahelyteremtést, a képzési rendszerek fejlesztését célzó nemzeti programok kidolgozása.