mszp.hu | Belföld
2020. június 18. 15:29

Garanciát és megélhetési biztonságot a munkavállalóknak!

Garanciát és megélhetési biztonságot a munkavállalóknak!
2019-ben az Európai Unióban a magyar dolgozóknál már csak a román és bolgár munkavállalók kerestek kevesebbet, ugyanis a magyar átlagos nettó bér volt a harmadik legalacsonyabb a közösségben.

Sokan pedig most ezt is elveszítették, mivel a koronavírus-járvány okozta válság miatt több százezer ember veszítette el munkáját, mellettük pedig több százezer ember jövedelme csökkent.

Az MSZP garanciákat és megélhetési biztonságot követel a munkavállalóknak! Azt akarjuk, hogy ne csak a fideszes elit élhesse meg a mindennapok biztonságát, ne csak az fideszes elit legyen képes a fizetéséből félretenni, takarékoskodni, előre jutni, lakást venni. Azt akarjuk, hogy a minimálbér is biztosítsa a tisztes megélhetés feltételeit, azt akarjuk, hogy az előrejutás érzése ne csak a fideszes elit kiváltsága legyen.

Az MSZP ezért követeli

 • a minimálbér felzárkóztatását, radikális emelését, hogy a magyar minimálbér mértéke ne maradjon el a visegrádi országok átlagától;
   
 • a munkavállalók egyéni és kollektív jogainak helyreállítását,
   
 • a munkavállalók részére nyújtott, a lakhatáshoz, a munkába járáshoz, az iskolakezdéshez kapcsolódó, a fizetésén felül történő valódi támogatását.


Az MSZP szerint azonnali segítségre van szüksége a munkájukat vesztőknek és a fizetéscsökkenést elszenvedőknek, ezért az MSZP követeli

 • az álláskeresési járadék 9 hónapra, és nettó összegének legalább 100.000 forintra emelését;
   
 • válság következtében az elbocsátás veszélyének kitett munkavállalók esetében pedig a bérük 80%-ának állami támogatásként történő biztosítását 180 000 forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra. Azt követeljük, hogy az igénylés azon munkavállalók után is benyújtható legyen, akik 2020. március 1-jét követően veszítették el állásukat.


A biztonság, a tisztességes megélhetés minden dolgozónak jár!


MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok