MTI/mszp.hu
2012. január 14. 17:52

Gazdaságpolitikai fordulatot!

Gazdaságpolitikai fordulatot és a parlament mielőbbi összehívását sürgeti az MSZP. Korrigálják azokat a törvényeket, amelyeket az Európai Bizottság - szerintük joggal - kifogásolt - mondta Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint kifejtette, a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következményeként nincs olyan társadalmi csoport, amely jelenleg jól járna, kivéve a személyijövedelemadó-rendszer összes előnyét élvező magas keresetűeket. A kormány pedig arra kényszerül, hogy immár feltételek nélküli tárgyalásokat folytasson az Európai Unió szervezeteivel és az IMF-fel.
 
Ezért gazdaságpolitikai fordulatot sürget az MSZP, ennek elemei: új adórendszer, új fejlesztéspolitika, új pénzügyi rendszert támogató kormányzati politika és a bizalom visszaszerzése - mondta Tukacs István.
 
Az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja szerint az IMF-tárgyalások körüli huzavona miatt "a bizalom egyre fogy, a helyzet egyre rosszabb". Véleményük szerint az IMF addig nem kezd tárgyalni a magyar kormánnyal, amíg nem korrigálják a kifogásolt törvényeket.
"Az MSZP nem az IMF-tárgyalásokat sürgeti, hanem gazdaságpolitikai korrekciót és politikai józanságot" - fogalmazott, hozzátéve: minél inkább telik az idő, annál nagyobb a veszteségük a gyerekeseknek a dolgozóknak, a nyugdíjasoknak és a vállalkozóknak. 
 
Tukacs István megjegyezte: a Fidesz gazdaságpolitikájának következményeként jelenleg az egekben van a forint-euró árfolyam, emiatt többen nehezen vagy egyáltalán nem tudják fizetni devizahiteleiket, így a vállalkozók sem tudják finanszírozni beruházásaikat - tette hozzá a képviselő.
 
Szintén rekordmagasságban van a benzin és a gázolaj ára, ami az inflációra is hatással van. Tukacs István arra is kitért, hogy a kormány által a nagyfuvarozóknak megígért kedvezmény is "eltűnt, mert megette az áremelés".    
 
A kormány azt is ígérte korábban, hogy megvédi a nyugdíjakat - mondta Tukacs István. Erre az évre azonban szerinte megközelítőleg ötszázalékos nyugdíjas-infláció várható, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjak reálértéke csökkenni fog.