ÉszakOnline
2012. április 13. 20:09

Gazemberség, amit a kormány művel

Úgy egyébként is, de a nyugdíjak ügyében meg pláne. A kiszolgáltatottakat például még kiszolgáltatottabbá teszi.

Az indulónyugdíj esetében akár 20-25 százalékos nyugdíjszínvonal-csökkenés is elképzelhető 2013 után, ha a Fidesz úgy adóztatja meg a nyugdíjakat, hogy azokat előtte nem bruttósítja fel. Mindezt Korózs Lajos, a szociális és munkaügyi minisztérium egykori államtitkára, az MSZP országos elnökségének tagja jelentette ki pénteken Miskolcon, a martin-kertvárosi általános iskolában megtartott lakossági fórumon. Az eseményen jelen volt Gúr Nándor, a párt országos alelnöke és megyei elnöke, dr. Simon Gábor miskolci elnök, valamint Ruskó Zoltán, az MSZP és a Zöld Utcák mozgalom által is támogatott képviselőjelölt.

Korózs Lajos előadásában emlékeztetett arra, milyen intézkedésekkel hozott rengeteg embert nehéz helyzetbe hatalomra jutása után a Fidesz, noha a választások előtt azt hirdette, hogy „megvédik" a nyugdíjakat. Kiderült, a nyugdíjakat leginkább a nyugdíjasoktól védi meg Orbán Viktor, hiszen január 1-je óta semmiféle korhatár alatti nyugdíj nincs Magyarországon. „Azt a 60 éves embert, aki korábban korengedménnyel nyugdíjba vonulhatott volna, mert mondjuk 43 évet végigdolgozott, s fizette is a nyugdíjjárulékot, most kizavarják a munkaerőpiacra, ha elveszíti a munkáját. Ez gazemberség, hiszen hogyan találna munkát magának az a szerencsétlen, ha az még a fiataloknak sem jut?" – mutatott rá a szocialista politikus.

Beszélt a korkedvezményes nyugdíjak és a rokkantnyugdíjak megszüntetéséről is. A korkedvezményes nyugdíjat, amit a veszélyes üzemben dolgozók kaphattak, annak ellenére szüntette meg a Fidesz, hogy korábban rendre azt mondogatták, ők dehogy is terveznek ilyet. Sőt, Lázár János frakcióvezető egyenesen a szocialisták által terjesztett rémhírnek nevezte, hogy elvennék a bányásztól, vagy a radiológustól a korkedvezményes nyugdíjat. Mi történt? Elvették. De elvették a nyugdíjukat azoktól is, akik egy életen keresztül fizették a járulékukat, egészen addig, mígnem olyan baleset érte őket, hogy most már képtelenek tovább dolgozni. Egy részük rokkantsági ellátást kap, ami ugye nem jár, csak adható, egy másik részük meg munkanélküli lett, úgy, hogy közben még ellátásra sem jogosult. Hogy miért? Mert egy jogszabály szerint a kérelem benyújtását megelőző három évben legalább 360 napot kell dolgoznia a kérelmezőnek. Aki viszont már régebb óta rokkantnyugdíjas, aligha felel meg ennek a feltételnek.

Gúr Nándor szerint nincs hely a rokkantaknak a munkaerőpiacon, egész egyszerűen azért, mert nincsenek új munkahelyek, ahol a nyugdíjrendszerből kilökött embereket alkalmaznák. Noha a Fidesz nagyon kevés konkrét választási ígéretei közül az egyik éppen a munkahelyekre vonatkozott (10 év, 1 millió új munkahely), ezen a területen sem sikerült előre lépniük. Ma minden harmadik fiatal az iskola elvégzése után a munkaügyi kirendeltségen kezd, mert képtelen elhelyezkedni. Közben a kormány olyan vadul esett neki a szociális ellátórendszer szétrombolásának, hogy emberek százezreit kergette bele a nyomorba, a kilátástalanságba. „A Fidesz politikája egyértelmű: a gazdagok támogatása akár annak árán is, hogy a szegényeket még szegényebbé, a kiszolgáltatottakat még kiszolgáltatottabbá teszi" – jelentette ki az MSZP alelnöke.