mszp.hu | Belföld
2023. július 25. 10:20

Gigaköltségvetésű tűzijáték helyett kapjanak télire tűzifát a rászorulók

Gigaköltségvetésű tűzijáték helyett kapjanak télire tűzifát a rászorulók
Tűzijáték helyett tüzelőt kellene adni a rászoruló embereknek. Bár most még kánikula van, de egy felelős kormány már a nyár folyamán gondoskodik az elesettekről, ezért kellene tűzijáték helyett tüzelőre költenie a kormányzatnak – többek között erről beszélt kedd reggeli online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP alelnöke. Emellett az MSZP azonnali, 3 százalékos nyugdíjemelést javasol, melyet januárig visszamenően meg kellene kapnia a nyugdíjasoknak. Az iskolakezdés miatt 13. havi családipótlékot kell adni a családoknak.
Korózs Lajos szerint mostanra egy nagyon komoly megélhetési válság alakult ki Magyarországon, mely az elhibázott kormányzati politikának köszönhető. Ennek a válságnak gazdasági és társadalmi jelei is vannak. A gazdaság közel egy éve recesszióban van, a GDP hónapról-hónapra csökken, az ipari termelés 7 százalékkal esett vissza, az építőipari beruházások 12 százalékkal csökkentek. Ez utóbbi azért is fontos, mert a bizalomhiány miatt a szerződéskötések is csökkentek 37 százalékkal, ez pedig azt jelenti, hogy sok cégnek nem lesz munkája az év második felében.
 
Hónapról hónapra csökkenek a reálbérek is, míg az árak növekednek – hívta fel rá a figyelmet a szocialista politikus.
 
„Bár a kormány mindig azt híreszteli, hogy csökken az infláció, ez bizony nem így van! Még mindig 20 százalék feletti fogyasztói árindexet mért a KSH. Jövő hétre várhatóak az új statisztikai adatok, melyben Korózs Lajos 18 százalék körüli inflációra számít. Ennek következtében csökken a fogyasztás, csökken a kiskereskedelmi forgalom és bezárnak a boltok. A csökkenő kiskereskedelmi forgalom, a csökkenő reálbérek miatt, csökken a fogyasztás, ami a kormány „csodafegyverét”, az áfabevételt veszélyezteti.
 
 
Az MSZP alelnöke emlékeztetett, a múlt évben áfából 1380 milliárdot szedett be a kormány a különadókkal együtt, majdnem 2000 milliárdos többletbevétele keletkezett. Most mégis baj van, így Orbán Viktorék megszorításokkal élnek, ugyanis az állami támogatások drasztikus mérséklése, a beruházások lefújása vagy későbbre halasztása, mind-mind megszorítást jelent. Lázár János azzal „roadshowzta” végig az országot, hogy melyik településen mit nem fognak megépíteni. A kormány megszorítási politikáját igazolja az is, hogy „egy kapavágás sem történt” Paks 2-nél, a Budapest-Belgrád vasútvonalon, vagy a Fudan-egyetem kapcsán. Az, hogy a kormány jövőre kevesebbet költ majd egészségügyre, oktatásra, szociális ellátásra, szintén megszorítás, még ha a Fidesz nem is nevezi annak.
 
Az MSZP szerint ebben a nehéz helyzetben azokon kell elsősorban segíteni, akik a legrosszabb helyzetben vannak, mint a közmunkások, a minimálbérért dolgozók, a gyermeküket egyedül nevelők, a kisnyugdíjasok. Lassan itt az augusztus, kezdődik a beiskolázás, az MSZP szerint segíteni kell a családoknak azzal, hogy 13. havi családipótlékot kell adni. „Nem a szeptemberit kell előre hozni, hanem augusztusban dupla családipótlékot kell adni.” Augusztusban 3 százalékos nyugdíjemelést kell adni a nyugdíjasoknak, januárig visszamenőleg, hiszen még mindig rengetegen élnek 120 ezer forintnál kevesebből. A hatalmas összeget pedig, amit a kormány tűzijátékra szán, költse inkább tüzelőre a legrászorulóbb családok számára.

Kapcsolódó párttagok