2011. november 04. 16:56

Giró-Szász és a Fidesz fogalomzavara

Giró-Szász András szerint "sokkal inkább a szakszervezetek mint szervezetek tiltakoznak" az új törvénykönyv ellen, és nem a munkavállalók problémájáról van szó. Nem szeretnénk túlterhelni az Orbán-kormány szóvivőjét, de szakmaiságának kimondottan jót tenne, ha figyelembe venné azt a tényt, hogy a szakszervezetek legfőbb feladata a tagság, azaz a ”munkavállalók” érdekvédelme. Amely érdek a kormány új Munkatörvénykönyv tervezete kapcsán komoly veszélybe került.

Szorítkozzunk tehát a tényekre, nehogy véletlenül túlterheljük a szóvivő urat és az általa képviselt Orbán-kormányt.

Az új Munka törvénykönyv szerint:

- a MUNKAVÁLLALÓK ugyanannyi, vagy kevesebb pénzért az eddiginél többet dolgoznak,
- a Fidesz visszatartaná a MUNKAVÁLLALÓK túlóráinak kifizetését,
- a Fidesz korlátozná a MUNKAVÁLLALÓK sztrájkhoz való jogát,
- a Fidesz csökkentené a MUNKAVÁLLALÓK szabadidejét,
- a Fidesz megkönnyítené a MUNKAVÁLLALÓK elbocsáthatóságát.

Mindezek tükrében Giró-Szász András azon kijelentése, miszerint a Fidesz az új Munka törvénykönyvével a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett teszi le a voksát, nem igaz. Ezzel a kijelentéssel az MSZP Munkástagozata nem ért egyet, mert az elmúlt évben nem nőtt foglalkoztatottak száma, hanem csökkent.

A tagozat az emberek, a munkások megtévesztésének tartja ezt a kommunikációt. Épp ezért az MSZP Munkástagozata arra kéri a kormányt, hogy a hazugságra alapozott és a munkások megtévesztésére irányuló politizálással hagyjon fel!

A kormányszóvivő úr valótlant állít. Az új Munka törvénykönyvének tervezete nem tartalmaz semmiféle garanciát a munkahelyek megőrzésére, újak létesítésére, a dolgozók érdekeinek megvédésére.

A szóvivő ugyan elismeri, hogy a jelenleg még hatályos Munka törvénykönyv védte a munkahelyeket, de ettől csak még alávalóbb, hogy ezt a szemléletet igyekszik a Fidesz megszüntetni.

Az MSZP azt javasolja a kormánynak, ismerkedjen meg a MUNKAVÁLLALÓ fogalmával, az érdekvédelmével kapcsolatos ismeretekkel, és ezek szervezett formájával, hátha legközelebb nem mond ennyi ostobaságot és nem kényszeríti a kormányszóvivő urat hazugságra.

Szabadkai János,
az MSZP Munkástagozatának alelnöke