2012. február 01. 14:54

Giró-Szász újabb buktája

Giró-Szász András kormányszóvivő valótlant állított az ATV Egyenes beszéd című műsorában, amikor a Magyar Bírói Egyesületre fogta a bírák korai nyugdíjazásának ötletét. De nem ez volt a legnagyobb valótlanság. Zsíros állami megrendelésekhez jutottak a hozzá köthető cégek, melyekről azt állította, hogy azt nyílt közbeszerzésen nyerték el. Ez csupán az egymilliárdos tanácsadásra lenne igaz, de több megrendelés esetében csak tárgyalásos eljárás volt. A hiteltelen kormány szóvivője sokat dolgozott saját hiteltelenítésén, de egy este alatt sikerült bebizonyítania alkalmatlanságát.

Korábban is több állami megbízás kaptak a kormányszóvivő egykori cégei. Tavaly április végén a Századvég Gazdaságkutató nyerte meg a ”távhő-ármegállapítási módszertan kialakítása” pályázatot, a Magyar Energia Hivatalnál, de már egy hónappal korábban is nyertek hirdetmény nélküli tárgyalásos egyszerű közbeszerzési eljárással egy zsíros megrendelést gazdaságpolitikai elemzésre, nettó 24,3 millió forintért a Fidesz parlamenti frakciójától. Sokan szeretnének ilyen jól tárgyalni, de keveseknek sikerül.

Bár kormányszóvivőként el kell magyaráznia, hogy a megszorítás, az nem is az. De ezt parancsra teszi. Bár el kell magyaráznia az embereknek, hogy jobban élnek, mint tavaly, pedig az emberek nem ezt érzik. De ezt is parancsra teszi.

Ám mikor Kálmán Olga azzal szembesítette, hogy sokmilliós állami, minisztériumi megrendelésekhez jutnak cégei, akkor erre úgy válaszolt, hogy nyílt közbeszerzési eljáráson nyertek el állami, jól fizető megrendeléseket.

Ezzel szemben az igazság, hogy több zsíros állami megrendeléshez tárgyalásos úton jutottak hozzá. Nyílt eljárásban csupán egy icike-picike, közel 1 milliárd forint értékű tanácsadást, kutatást nyertek.
 
Ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kutatásra, tanácsadásra és kommunikációs feladatokra vonatkozó nyílt tenderét - amely megbízatás értéke havi 29 és fél millió forint három éven át - a Századvég és a Strategopolis nyerte meg.