mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. június 23. 14:53

Globális minimumadó: mit érdemel az a bűnös?!

Globális minimumadó: mit érdemel az a bűnös?!
Sürgősséggel vette napirendre az Európai Parlament mai plenáris ülése a globális minimumadó ügyét; a vita eredménye végül az lehet, hogy a formálódó európai többség a kezdeményezést akár a vétóval fenyegető magyar kormányt megkerülve – az úgynevezett megerősített együttműködés keretében – is megvalósíthatja.

A globális minimumadó ügye kétségtelenül igényli az érdemi vitát, ugyanakkor annak célja és haszna világos: ezzel elérhető, hogy a multicégek is a bevételeikkel arányos felelősséget vállaljanak a válságok idején; elérhető, hogy megakadályozzuk a legnagyobb multik adóparadicsomokban történő adózását és profitjuk jogszerűtlen kimentését. A globális minimumadó az egész Európai Unió és benne Magyarország számára is jelentős többletbevételeket jelentene, amelyeket az adófizetők, a nehéz helyzetbe került családok megsegítésére is lehetne fordítani. A magyar vétóval évi 48milliárd eurótól, vagy közel 19ezer-milliárd forint adóbevételtől esik el az Unió, így Magyarország is.

A Fidesz-kormány meglehetősen sajátos pávatáncot jár ebben a kérdésben: korábban fontos miniszterek is támogatásukról biztosították a javaslatot, sőt a fideszes EP-képviselők semleges tartózkodása mellett a KDNP színeiben Brüsszelben politizáló Hölvényi György még meg is szavazta idén májusban a globális minimumadóról szóló parlamenti határozatot. Ha a fideszes kormányzat kicsit is adna a hitelességére, akkor minimum megrovásban részesítené – legalábbis az állami propaganda szerint – a magyar érdekekkel ellentétes intézkedés bevezetését támogató kereszténydemokrata EP-képviselőt, de megfontoltabb nyilatkozatokra szorítaná rá a kormány illetékes tagjait is.

A Fidesz-KDNP politikusainak zavart viselkedése az ügyben ugyanis tökéletesen bizonyítja, hogy itt nem elvi kérdésről vagy nemzeti érdekvédelemről van szó, mindössze a magyar kormány a lengyel példát követve igyekszik újabb zsarolási pozíciót fogni, hogy a befagyott uniós forrásokról szóló tárgyalását megkönnyítse. Pedig utóbbi kapcsán a vétóval zsarolás helyett sokkal eredményesebb lenne a kompromisszumkészség és az európai értékeknek megfelelő garanciák mielőbbi biztosítása, így például az Európai Ügyészséghez való azonnali csatlakozás bejelentése.

Zsarolni a piti bűnözők szoktak, a valódi államférfiak hatékony kompromisszumra és eredményre jutnak a hazájuk érdekében.

Ujhelyi István
Budapest/Brüsszel – 2022.06.23.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21