mszp.hu | Belföld | oktatás mezőgazdaság
2015. június 10. 11:52

Gőgös Zoltán és Király József hívták fel a figyelmet az agrárium problémáira

Az agrárszakember-képzéssel kapcsolatos hiányosságok és orvosolandó problémákra hívták fel a figyelmet Kecskeméti Főiskola Kertészeti Kara előtti sajtótájékoztatón a szocialisták.

Király József, az MSZP megyei elnöke azzal kezdte, hogy sajnálatos módon csökken az agrárképzésben résztvevők száma, holott Magyarországnak, főleg az Alföldön élőknek kiemelt fontosságú az agrárium és annak fejlesztése.

Majd a pár héttel ezelőtti, Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskola kapcsán tartott sajtótájékoztatóra emlékeztetett. Mint ismert, csak pár napon múlt, hogy nem került át a katolikus egyházhoz az intézmény, s ezzel feltehetően megszűnt volna a középfokú agrárszakképzés Kecskeméten.

Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke felhívta a figyelmet, hogy nagyon alacsony számú mezőgazdasági szakember van a szektorban, mindössze 17 százalékuknak van szakképzettségük. Éppen ezért fontos, hogy a jövőben megfelelő finanszírozása legyen az agrárszakember-képzésnek.

Továbbá hangsúlyozta, hogy komoly gondok vannak kibontakozóban a vidéki középiskolai képzésekkel, hiszen több fontos kiegészítő tárgy kikerül a tanrendből, így 80 iskolában megszűnik a gimnáziumi képzés, ebből 31-nél pedig az egész iskola fennmaradása kérdéses. Bács-Kiskun megyében két ilyen példa van, Kiskunmajsán és Bácsalmáson. Az erre épülő felsőoktatásban pedig beláthatatlan következményekkel járó, 30%-os forrásmegvonás várható.

Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt a költségvetés tárgyalásánál módosítókat fog benyújtani annak érdekében, hogy az agrárképzési és kutató területen több forrást kapjanak az intézmények.

A költségvetéshez kapcsolódóan megemlítette, hogy az MSZP Nemzeti Bérfelzárkóztatási Programot kínál a kormányzat felé, amely a vidéki térségek bérfeszültségein jelentősen enyhíthet. A normál nettó minimálbér ezek szerint 100 ezer forint lenne, a szakmunkás minimálbér pedig 125 ezer forintra nőne. Emellett új, háromkulcsos adórendszert javasolnak, így a vállalkozások terhei sem növekednének. A szocialisták továbbá egy szélesebb élelmiszerkörben kívánnak 5%-os áfát bevezetni, ezzel jelentősen csökkennének az árak a boltokban.

Végezetül, de nem utolsó sorban Gőgös Zoltán elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt pont Kecskeméten jelentett be egy komoly maffiaszerveződést  a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) érintően. Ennek van egy kalocsai ága, az ottani cégek fiktív alapon igényeltek területi és egyéb támogatásokat. Az ügy jelenleg a vádemelésnél tart, több magas tisztségű hivatali és kamarai dolgozó is érintett.