Pápa Ma
2011. január 14. 09:07

Gőgös Zoltán már nyilatkozott: marad a magán-nyugdíjpénztári rendszerben

Tematikus fogadóórát tartott ma este Gőgös Zoltán országgyűlési és Grőber Attila önkormányzati képviselő a nyugdíjrendszerről és a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításáról. Az alkalomra meghívták Korózs Lajost is, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium egykori államtitkárát, nyugdíjszakértőt.

Gőgös Zoltán köszöntőjében elmondta, ő már nyilatkozott és marad a magán-nyugdíjpénztári rendszerben.

- Én úgy érzem, ha egy párt felvállal egy ügyet, akkor annak a hitelesítését akkor tudja igazából megtenni, ha mellé áll-mondta el véleményét a képviselő.

A magán-nyugdíjpénztári, többpilléres rendszer felszámolását az évszázad egyik legnagyobb gazemberségének tartja Korózs Lajos. Mint mondta, annak idején azzal a céllal került bevezetésre a többpilléres nyugdíjrendszer, hogy tehermentesítsék az állami nyugdíjalapot és a későbbi kifizetések egy részét.

- Az öngondoskodás irányába toltuk el, a megtakarítások oldaláról próbáltunk közelíteni a problémához, hiszen látszott, hogy az állami nyugdíjrendszer hosszútávon nem fogja biztosítani ezt a fajta nyugdíjszínvonalat. Én ezt tartom borzasztó nagy tragédiának.

Az önkéntes pénztárak nem adják ugyanazokat a jogosultságokat, mint a magánnyugdíjpénztárak. A felnövekvő generációk, ahogy haladnak előre az időben, később minden pályakezdő már biztos önkéntes megtakarító lesz a magánnyugdíjpénztárban, ennek következtében tehermentesíti az állami pillért.

- Most azért számítják el magukat, mert jelentős összeg fog befolyni az államkasszába, de azt fel fogja élni a rendszer. És azután mi lesz? Lehet, hogy a miniszterelnök úr horoszkópjából ítélve úgy véli, hogy tíz év múlva úgysem ő lesz már a miniszterelnök, őt ez nem érdekli. Csak én azt gondolom, hogy ez nem államférfiúi magatartás. Amikor mi azzal számoltunk, hogy hosszútávon tehermentesítettük az állami pillért, akkor garantáltan fenntartható és finanszírozható volt a nyugdíjrendszer akár harminc, negyven éven keresztül is. Most erre senki se mer bizonyosságot adni.

Egzakt példaként a Ratkó-korszak gyermekeit hozta fel. A politikus szerint nagy tömegével vonul be ez a generáció a nyugdíjrendszerbe, s nekik nyugdíjat kell fizetni. De miből is? Pár éven belül robbanásszerűen meg kéne növekednie a foglalkoztatásnak és az ahhoz kapcsolódó járulékbefizetésnek is, nem minimálbéren.

Tíz év múlva nem a Fidesz fog kormányozni Magyarországon. S ezt a jelenlegi baklövését, amit a kormány elkövet, az MSZP vissza fogja csinálni - garantálta Korózs Lajos. Mindenkinek vissza fogják adni a nyugdíj-jogosultságát, mert olyan a világban még egy helyen nincs, mint nálunk, hogy két embertől ugyanazokat a járulékokat vonják le és az egyik kap állami nyugdíjat, a másik meg nem, csak azért, mert ő magánnyugdíjpénztár-tag. Hiszen megfizeti az árát; olyan nincs, hogy változatlanul levonják tőle a járulékot és ő azért nem kap semmilyen ellenszolgáltatást - fogalmazott a politikus.

Korózs Lajos elmondta, a tíz év alatti gyermekek száma 970 ezer fő körül mozog, míg a 35-44 éves korcsoportban 1, 6 millió fő van az országban. Az idő kerekét előreforgatva nem nehéz látni, hogy húsz év múlva 1, 6 millió fő megy a nyugdíjrendszerbe, de nem jön a helyére egy egész millió fő sem. Éppen ezért lett a magán-nyugdíjpénztári rendszer kitalálva a szakember szerint, hogy az öngondoskodás révén tehermentesítsék az állami kasszát.

Forrás: papa-ma.hu
Fotó: Kovács József