Gömöri Zsolt lemondott, felkészül Deutsch Tamás?

A magyar paralimpikonok helyzetét nem oldja meg, de enyhíti Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének lemondása. De mi lesz a többi felelőssel?

Mikor vállalja a felelősséget a Magyar Paralimpiai Bizottságot és a Magyar Olimpiai Bizottságot egyszerre alelnöklő Deutsch Tamás? Mikor távoznak az MPB elnökségének további tagjai, akik állítólag Gömörihez hasonlóan a parasportolók támogatásaiból fizették vissza hiteleiket?

A lemondás egyben beismerő nyilatkozat. A lemondással Gömöri Zsolt maga támasztotta alá, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) valós feladata van a paralimpiai bizottságnál. Ha annak idején utólag ártatlannak bizonyult civil szervezetek vélhetően politikai megrendelésre történt zaklatása és lejáratása is ment, akkor most, egy beismerés után már mulasztásnak tekinthető, ha a KEHI nem tesz semmit.

Gömöri Zsolt esete minden bizonnyal csak a jéghegy csúcsa. A Fidesz sportpolitikája a visszaélések melegágya, ahol átláthatatlanul, ellenőrizetlenül keveredhetnek és folyhatnak közpénzek és adózatlan jövedelmek. A paralimpiai bizottság lemondott elnökének története rávilágít, hogy ezen a téren rengeteg a feladat annak érdekében, hogy a sport újra a sportolókról szóljon.

Ezért elvárjuk a többi felelős lemondását, a Magyar Paralimpiai Bizottságban az azonnali tisztújítást, hogy az előttünk álló időszak méltó és nyugodt körülményeket biztosíthasson nemzetünk kiemelkedő parasportolóinak a 2016-os olimpiai felkészülésben.

Kunhalmi Ágnes
a sportért is felelős Kulturális Bizottság alelnöke