Gömöri Zsolt méltatlanná vált Eger város díszpolgári címére

Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes Egerben tartottak sajtótájékoztatót Paraolimpiai Bizottság körül kialakult botrányról. A fogyatékkal élő sportolók pénzét saját céljaira felhasználó Gömöri Zsoltot lemondásra szólították fel a Bizottság elnöki címéről és Eger Megyei Jogú Város díszpolgári címéről, az őt támogató Deutsch Tamást pedig a Bizottság alelnöki posztjáról való távozásra hívták fel. Az MSZP szerint a fogyatékkal élő sportolók szervezete csak teljes tisztújítás révén nyerheti vissza hitelességét Magyarországon.

A képviselők sajtótájékoztatójukon emlékeztettek arra, hogy Deutsch, Gömöri és társaik megszavaztatták és megszavazták maguknak, hogy a parasportolóknak szánt támogatást a saját devizahitelük végtörlesztésére használják. „Lehet, hogy ez törvényes lépés volt, de ez mélyen erkölcstelen” - mondta Kunhalmi Ágnes, aki sajnálatát fejezte ki, hogy az elmúlt hetekben kirobbanó újabb botrányok ellenére Deutsch és Gömöri még mindig nem viselik a felelősséget a botrányokért, és nem távoztak a magyar sportvezetésből.

Kunhalmi szerint sokatmondó, hogy a magyar sportszakma, a magyar sportvezetők hónapokkal az ügy kipattanása után mertek először megszólalni.  A szocialista politikus a Magyar Paralimpiai Bizottságban feltárt visszaéléseket a Quaestor-ügyhöz hasonlította, kiemelve, hogy mindkét esetben Fidesz-közeli személyek követték el a visszaéléseket. Szerinte könnyen kiderülhet, hogy „Deutsch Tamás a magyar sportélet Tarsoly Csabája.”

„Gömöri Zsoltnak le kell mondania díszpolgári címéről, mert méltatlanná vált rá. Ezt a címet ugyanis olyan emberek birtokolhatják, akik erkölcsileg feddhetetlenek, akik példamutató magatartást tanúsítanak, és a város hírnevét öregbítik. Gömöri Zsolt nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Ennek a városnak nagyon híres sportolói és díszpolgárai voltak és vannak” – mondta Korózs Lajos országgyűlési képviselő, aki üzent a botrányban érintett Gömöri Zsoltnak is: szerinte ugyanis Gömöri életének egyetlen sportszerű cselekedete az lenne, ha lemondana egri díszpolgári címről. Korózs Lajos ezután három kérdést intézett az érintettekhez:

1.) Ki az a helyettes államtitkár – jelenleg miniszteri biztos - aki jutalmat kapott a szövetségtől?

2.) Ki kapott még jutalmat Gömöri elnöksége alatt érdemtelenül a sportszövetségtől?

3.) Mikor fogják nyilvánosságra hozni a döntések, elnökségi gyűlések és különböző megbeszélések jegyzőkönyveit és hangfelvételeit?

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselői sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, hogy Magyarország addig nem pályázhat eséllyel a 2024-es nyári olimpiai és paraolimpiai játékok megrendezésére, amíg a politikai korrupció lengi be a magyar sportszakmát.