MTI/mszp.hu
2011. január 18. 10:00

Göncz Kinga: az EU-elnökségről is kérdéseket vethet fel a médiatörvény

Magyarország európai uniós elnökségével kapcsolatban is kérdéseket vethetnek fel a médiatörvénnyel szemben megfogalmazott kritikák - hangoztatta Göncz Kinga (MSZP) alelnök az Európai Parlament (EP) polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának (LIBE) rendkívüli ülésén. Elmondta, feltette a kérdést, "nem kellene-e visszavonni a törvényt" az európai bizottsági vizsgálat eredményétől függetlenül is. Emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökségi prioritások között van a keleti partnerség és a bővítés, márpedig ezek esetében a koppenhágai kritériumok, a jogállamiság, a demokratikus intézmények stabilitása is feltétel.

Göncz Kinga jelezte: felszólalásában utalt arra, hogy a kormánynak több olyan lépése volt, amely kérdéseket vetett fel, köztük az alkotmánybíróság jogainak korlátozása, többszöri alkotmánymódosítás, krízisadók, nyugdíjpillér.

Beszámolt arról is, hogy a meghallgatáson a szocialisták és a liberálisok is megfogalmazták, hogy nem csupán Magyarországot érintő problémáról van szó, hanem a médiaszabadság alapvető hitelességi kérdés, alapjogokat érintő ügy is. Nem Magyarországról szól, hanem egyértelműen arról, hogy Európa milyen módon áll ki saját alapjogainak kérdésében.

A zöld képviselők is több kritikát fogalmaztak meg - jelezte Göncz Kinga.

Elmondta azt is, hogy az EP-bizottság levelet írt az alapjogokért felelős biztosnak, Viviane Redingnek, aki nem fogadta el a bizottság meghívását. A levél leszögezte, hogy alapjogi kérdésről is szó van.

Hozzátette: válaszaiban a jelenlévő biztos, Neelie Kroes azt hangoztatta, hogy az audiovizuális szabályozási problémákkal együtt vizsgálják az alapjogi kérdéseket is.

Felvetődött az is, hogy fel kellene kérni az alapvető jogi uniós ügynökséget, hogy készítsen évente értékelést a médiaszabadság európai alakulásáról, amelyet az EP is megtárgyalhat.

Mint mondta, a felszólalásokban azt is megemlítették, hogy érdekes lenne látni más tagállamok azon jogszabályait, amelyekre a kormány hivatkozik.

Göncz Kinga úgy vélte, a most megfogalmazott kritikákra a strasbourgi találkozón a kormány képviselője nem válaszolt érdemben, vagy felemás válaszokat adott.

A képviselő az MTI kérdésére elmondta: a terv az, hogy legyenek további meghallgatások is az ügyben. Hozzátette, hogy szerdán, az Orbán Viktor miniszterelnök strasbourgi előadását követő vitában is egészen biztosan szó lesz erről a témáról.