mszp.hu | Belföld
2024. április 15. 13:12

Gondolja újra a kormány a temetkezési díjak és támogatások rendszerét!

Gondolja újra a kormány a temetkezési díjak és támogatások rendszerét!
A keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe a húsvét, ennek alkalmából pedig családok tömegei látogatnak elhunyt szeretteik nyughelyéhez leróni kegyeletüket. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója hétfőn parlamenti felszólalásában a sírmegváltási díjak újragondolásáról, azok áfamentessé tételéről és a temetkezési támogatások megújításáról beszélt.

A szocialista politikus szerint a kormánynak több figyelmet és nagyobb ráfordításokat kellene eszközölnie a temetkezéssel kapcsolatos segélyek és támogatások kérdéskörével kapcsolatban. Hozzátette, a témában a hadisírok gondozása esetén van előrelépés, a nemzet hőseiről megfelelően gondoskodik a magyar kormány, azonban nem csak a hősökről, hanem minden magyar emberről gondoskodni kellene. Nagyon sok magyar család ugyanis nem csak szerettük elvesztése miatt retteg a haláltól, hanem azért is, mert ki kell fizetni a temetkezéssel járó költségeket, sok nyugdíjas és egyedülálló pedig arra kénytelen gyűjteni, hogy majd saját temetését rendezni tudja.

Molnár Zsolt szerint örömteli, hogy a szociális temetkezés méltatlan intézményét feladta a kormány, azonban nem állította vissza a temetkezési támogatást vagy ehhez hasonló intézményt, amely segítene azoknak a családoknak, amelyeknek óriási gondot okoz a temettetés. A köztemetés ilyen szempontból nem megoldás, hiszen az egy speciális intézmény, és hasonlóan esetleges az önkormányzatok által nyújtott települési temetkezési támogatás is.

Az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte, további nehézségeket okoz, hogy áfát is kell fizetni a sírmegváltási, újramegváltási díjak kapcsán. Határozottan arra kérte a kormányt, hogy ne a kivétel legyen a főszabály, az áfának ugyanis nincs helye a temetkezéssel kapcsolatosan, 27 százalék adót beszedni a temetkezés kapcsán méltatlan.

A szocialista pártigazgató szerint a kormánynak segítséget kell nyújtani a sírmegváltási és újramegváltási díjak esetén, hiszen sok családban a temettetés megfizetésére még van pénz, tíz évvel később az újramegváltási díj megfizetésére azonban már nem telik. Adott esetben a taníttatás, a gyógyszerek és a sírhelyek újramegváltása között kell választania a családoknak.

Molnár Zsolt azt javasolja, hogy mindezt újra kell gondolni, az újramegváltási díjak kapcsán pedig már nyújtott be törvényjavaslatot is, amelyet a kormány nem támogatott, ám ígéretet tett arra, hogy átgondolja a problémát. 

A szocialista képviselő egy további intézkedést is megemlített, miszerint az értesítési kötelezettség rendszerét is modernizálni kell, hiszen az jelenleg igen esetlegesen történik, a sírhelyekre elhelyezett papírcetlik formájában. Szerinte a temetési támogatást is újra be lehetne vezetni, hogy ez a kérdés ne az egyébként is nagyon nehéz helyzetben lévő települési önkormányzatokat nyomassza.

Egy-egy nemzet kapcsán tükröt mutat az, miképpen bánik a halottaival, ez a tükör Magyarország esetén pedig Molnár Zsolt szerint görbe, hiszen míg a hősi halottak békében nyugvásáról kellően gondoskodik az állam, addig azokéról, akik tisztességgel végigdolgozták életüket, már kevésbé.

Molnár Zsolt szerint az áfa kérdése mindössze pár milliárd forintos kiesést jelentene az állami költségvetés számára, az értesítési kötelezettség tulajdonképpen csupán technikai kérdés, a temetési támogatás pedig rettentően időszerű lenne.

Kapcsolódó párttagok