mszp.hu | Belföld
2023. november 29. 13:13

Gondoskodó államra van szükség!

Az MSZP „Rendszerváltást!” programjának legfontosabb pontjairól, az esélyteremtés fontosságáról, valamint az állam ebben való szerepvállalásáról is beszélt dr. Tóth Bertalan országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezetője a szerdai sajtótájékoztatóján.
Az utóbbi évek válságai megmutatták, hogy szinte bárki, bármikor elvesztheti az állását, emiatt pedig veszélybe kerülhet akár egy egész család megélhetése.

„Az embereknek olyan segítségre van szükségük, ami akkor is a felszínen tartja őket, ha már minden összedőlni látszik” – érvelt dr. Tóth Bertalan.

Az MSZP ezért azt javasolja, hogy növelni kell azoknak az ellátásoknak az összegét, amelyekre egyfajta alapjövedelemként mindig lehet számítani, mert a dolgozó magyaroknak biztonságra van szükségük.

„A biztonság alapja pedig a széles körű kiszámíthatóság, amelyet egy jól működő államnak kötelessége megteremteni. Az államnak ugyanis nem csak követelnie kell az állampolgáraitól, hanem segítenie is, ha a helyzet úgy kívánja” – fogalmazott az MSZP frakcióvezetője.

A Fidesz a legnagyobb bajban cserbenhagyta az országot, az állástalanokat, a nyugdíjasokat, a kiskeresetűeket és a fiatalokat is.

Az MSZP ezért kezdeményezi a „Rendszerváltást!” programjában azoknak az ellátásoknak a rendbetételét, amelyek garantált megélhetést jelenthetnek azoknak, akiknek erre szükségük van.

Az MSZP szerint az anyasági támogatás összegét radikálisan meg kell növelni, az alanyi jogon járó családi támogatásokat meg kell duplázni. A családi pótlék, a GYES, és a GYET esetében pedig garantálni kell az értékállóságot.

A nyugdíjakat ki kell egészíteni olyan szolgáltatásokkal és szociális juttatásokkal, amelyek garantálják a nyugdíjasok számára a tisztességes megélhetést.
Az álláskeresőknek meg kell kapniuk a korábbi fizetésük 60 százalékát, de legalább a létminimumot. Ezt a jövedelempótló támogatást pedig 9 hónapig kell folyósítani.
A közmunkások és a támogatott foglalkoztatásban résztvevők juttatása nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél. Ugyanígy legalább a mindenkori minimálbér jár azoknak a munkaképes embereknek is, akik valamilyen társadalmi hozzájárulással teszik hasznossá magukat.

Azokat sem szabad magukra hagyni, akik kiesnek a foglalkoztatásból és nincs semmilyen jövedelmük, nekik is meg kell kapni azokat a juttatásokat, amelyek legalább a létminimumot garantálják.

Az MSZP szerint segíteni kell a fiatalokat abban is, hogy olyan életkezdési támogatást kapjanak, amely segélyt ad nekik a későbbi boldoguláshoz.

„Az állam minden 18 évnél fiatalabb, állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárnak nyisson egy esélyteremtő megtakarítási számlát, 300 ezer forint értékben” – ismertette a párt javaslatát dr. Tóth Bertalan. Az összegyűlt életkezdési támogatást pedig lakhatásra, vagy továbbtanulásra lehetne költeni.

„Az MSZP konkrét javaslatokkal és tettekkel akarja növelni a magyarok megélhetési biztonságát” – összegzett a sajtótájékoztatója végén dr. Tóth Bertalan.