mszp.hu | Belföld
2021. november 16. 10:40

Gondoskodó, esélyteremtő államot!

Gondoskodó, esélyteremtő államot!
Gondoskodó, esélyteremtő államot kell létrehozni: meg kell teremteni és mindenkinek meg kell adni az esélyt, hogy a saját életében előrébb tudjon jutni – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

„Olyan újraelosztási rendszerre van szükség, ami esélyt teremt mindenki számára, bárhol éljen ebben az országban, hogy hozzáférjen a megfelelő oktatáshoz, a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, az energiafelhasználáshoz” – mondta.

Megengedheti-e egy ország magának, ha már ilyen hatalmas nagy az egy főre jutó GDP-je, hogy 212-en megfagyjanak az ország területén – ahogy tavaly történt -, vagy a lakosság 10%-a energiaszegénységben éljen, vagy 800 ezer olyan háztartás legyen, ahol azért fűtenek fával, mert kikapcsolták a gázt? – tette fül a kérdést, utalva arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarországon az egy főre jutó GDP magas, 14 ezer euró.

Tóth azt mondta: a Magyar Szocialista Pártnak az a meggyőződése, hogy „ha ilyen hihetetlen jó gazdasági teljesítménye van Magyarországnak, akkor nem engedheti meg magának”, hogy 2 millió szegény ember legyen, és a magyar társadalom 40 százaléka létminimum alatt éljen.

Elmondta: az MSZP egyik programpontja, hogy a XXI. században, „ilyen fejlettségű országban, amiről Orbán Viktor beszél”, álljon minden állampolgár rendelkezésére nagyon olcsón az alapszükségleteket kielégítő mennyiségű víz, áram és gáz.

Az állam által támogatott, a minimális energiaigényt kielégítő mennyiségű áramot szolgáltató kártyás mérőket lehetne felszerelni, a kiskeresetű kisfogyasztóknál pedig tovább csökkenteni az energiaárakat a szocialisták által javasolt sávos rendszerrel, ami ösztönözhetné a fogyasztókat arra, hogy kevesebbet fogyasszanak.

Megemlítette azt a javaslatot, hogy az energiaellátásba való visszakapcsolódásért ne kelljen fizetni. Felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatók nemrég emelték a visszakapcsolási díjakat, van, ahol ez a gáz esetében már 30 ezer forint, pedig ha valaki nem tudta a szolgáltatást fizetni, akkor visszakapcsolódni sem tud.

Kérdésre többször megerősítette: nem mondtak olyat, hogy ha kormányra kerül az ellenzék, akkor a rezsicsökkentést eltörlik.

Arra viszont felhívta a figyelmet: a Fidesz-kormány rezsicsökkentése azoknak adott nagyobb kedvezményt, akik sokat fogyasztanak és amúgy is könnyebben kifizetik a díjat: a Fidesz 25%-os árcsökkentése 100 ezer forintos energiaszámlánál 25 ezer forint megtakarítást hozott, de 10 ezer forintosnál csak 2500 forintot.

Mint mondta, közben azonban „100 milliárdokat kerestek az energiapiacon”, mert 2014-től egészen a 2021-es árrobbanásig, „folyamatosan többet fizettek a magyar családok a gázért és a villanyért (...), mint amennyibe az került a nyugat-európai piacokon”.

Ez a több mint 100 milliárd forintos haszon „valahogy nem jutott el a magyar családokhoz” – mutatott rá.

Azt mondta: „az égvilágon semmi probléma nincs” a hatósági árakkal a lakossági energiaáraknál, ilyenek mindig is voltak, most is vannak. A nagyobb baj, hogy a nem lakossági energiaáraknál nincs ilyen, ezért több önkormányzat került olyan helyzetbe, hogynem tudott leszerződni a jövő évi szolgáltatásra, mert „olyan hihetetlen árakat szabnak meg”.

Kérdésre elmondta: amikor Karácsony Gergellyel együtt kiállt, Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt tett egy olyan vállalást, hogy az MSZP és a Párbeszéd szövetsége által képviselt baloldali, szociáldemokrata politika 80%-át megvalósítja.

Az MSZP ragaszkodik a kiskeresetek és a kisnyugdíjak felzárkóztatásához, ami az ellenzék Közös Alap nevű alapprogramjában szerepel, de a közös program véglegesítése során törekedni fog arra, „hogy még többet próbáljunk ebbe beletenni”. „Majd szeretnénk továbblépni” – mondta Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok